Híreink

Mezőgazdasági tűz: oltás közvetlenül a traktorról

2020. július 15. 08:01

A tarló-, lábon álló gabona- és bálatüzek komoly anyagi következményekkel járhatnak, amennyiben a száraz, poros környezetben kialakuló tüzeket nem fojtják el időben. Egy magyar vállalkozás terméke egészen közel viszi az oltás lehetőségét a helyszínhez: konkrétan a traktort látják el oltóberendezéssel. Hogy néz ki, hogyan működik ez a magyar találmány, amelyet 2019-ben beválasztottak a világ tíz leginnovatívabb terméke közé?



Mezőgazdasági tüzek: nagy kár, magas kockázat

A szabadtéri tüzek számának kialakulását jelentősen befolyásolják a kedvezőtlen, tartósan meleg, aszályos időszakok – ezekből pedig egyre többet regisztrálunk az évek múlásával. Habár 2018-ban átlag alatti értékeket regisztráltak, a mezőgazdasági tüzek így is komoly károkat okoztak.

Nyári mezőgazdaságigép-tüzek (2018) Mezőgazdasági tüzek száma nyáron és összel (2018) Mezőgazdasági tüzek területe nyáron és ősszel (2018)

Kattintson a nagyobb méretért! Megjelent: Védelem Katasztrófavédelmi Szemle, 2019/1. 34-35. old.

 

A tüzek összetételéről érdemes tudni, hogy a tarlón a leggyakoribb, és a leégett területek nagysága is nagyobb, mint a lábon álló gabonában (kb. 70% tarlótűz, 15-15% bála- és lábon álló gabonatűz).

 

Megoldás: a problémához közel

A Fields Fireman szó szerint tűzközelbe viszi a megoldást. Az elgondolás alapja roppant egyszerű: minél előbb történik meg a beavatkozás, annál nagyobb eséllyel csökkenthetők a károk. Mivel manapság már a mezőgazdasági gépek is több milliós, gyakran több tízmilliós értéket képviselnek, eleve önvédelmi megoldásként is tekinthetünk a Fields Firemanre.


Az oltóberendezés 700 liter oltóvizet tartalmaz, amellyel a megfelelő nyomás 18 percen keresztül tartható fenn, és idéntől habbekeverő adapterrel habbal oltásra is alkalmas. A tervezéskor elsődleges szempont volt a minél szélesebb körű alkalmazhatóság is: a készülék sok traktorhoz adaptálható, az első vonószárra csatlakoztatva a nagyságtól függően pedig 1200 kg tömegű pótsúlyként is szolgál. Ráadásul nem csak oltásra használható, hiszen például a szántóföld elhagyását megelőzően sár eltávolítására is jól alkalmazható a 20 méter hosszú tömlőnek köszönhetően.

A 2016-óta szabadalmi védelem alatt álló berendezés a tavalyi Hannoveri Agrotechnikai világkiállításon elért sikerével már mintegy 50 németországi és franciaországi mezőgazdasági üzemben dolgozik eredményesen. Használói a hatékony és gyors tűzoltás mellett az egyszerű és gyors kezelhetőséget, valamint a multifunkcionális alkalmazhatóságát emelték ki.

 


Fields Fireman

info@fieldsfireman.com
tel:+36 30 959 9964

Vissza

Ezt a hírt eddig 1554 látogató olvasta.