Híreink

Speciális tömlő erdőtüzekhez

2020. július 17. 07:57

Az erdőtüzek elleni küzdelem egy speciális szeletét képezi a tűzoltásnak: nehéz körülmények között, nehéz terepen kell az oltási munkálatokat elvégezni. Az extrém hőterhelés miatt a tömlők is veszélyben lehetnek – erre próbált megoldást találni egy német cég az ilyen körülmények közé tervezett, „önnedvesítő” tömlővel.


A Gollmer & Hummel GmbH által gyártott GH Titan Flame egy tekintetben hasonlít a korábban általunk is bemutatott ICONOS oltótömlőhöz: a víz a tömlőköpenyen keresztül szivárog. A szivárgás itt is szándékolt, azonban mind a kialakítása, mind a hatásmechanizmusa más.

 

Önhűtés

A Titan Flame sajátossága, hogy a tömlőbelső perforációján átszivárgó víz folyamatosan nedvesen tartja a külső, rendkívül ellenálló szövetburkolatot, védelmet nyújtva ezáltal a hőterhelés ellen. Az önhűtés miatti vízveszteség a gyártó által megadott adatok szerint 6 bar nyomáson, 100 méteres tömlőhosszúságnál vizsgálva mindössze 2 liter percenként, és 60 bar nyomásig szavatolt, hogy a szivárgásból nem alakulnak ki nagyobb átfolyások.
A tömlő akár 100 bar nyomáson is használható, így rendkívül nagy tartalékokkal rendelkezik.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1070 látogató olvasta.