Híreink

Koronavírus: közös EU-s orvostechnikai készlet

2020. szeptember 23. 11:58

Szeptember 22-én hazánk, Dánia, Görögország és Svédország mellett csatlakozott Németországhoz és Romániához, a rescEU orvostechnikai felszereléseinek tartalékát fogadó országokhoz. A stratégiai egészségügyi kapacitás a szélesebb rescEU-tartalék részét képezi, beleértve az olyan egyéb kapacitásokat is, mint a légi tűzoltási eszközök és az egészségügyi evakuálási kapacitások.


Közös készletek

Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jelenleg összesen 6 uniós tagállam halmoz fel közös európai készleteket életmentő védő- és egyéb létfontosságú orvostechnikai felszerelésekből, amelyek egészségügyi vészhelyzetek esetén – például amikor a koronavírusos betegek túlságosan leterhelik a nemzeti egészségügyi rendszereket – Európa-szerte eloszthatók.

– Közeleg a tél, és Európában egyre növekszik a koronavírusos esetek száma, ezért elengedhetetlen a létfontosságú orvostechnikai felszerelések készleteinek összegyűjtése. Az új fogadó államoknak köszönhetően a rescEU a következő szintre lép. A világjárvány elleni küzdelemben együtt sokkal erősebbek leszünk – nyilatkozta Janez Lenarčič, válságkezelésért felelős biztos.

A kiváló minőségű egészségügyi készletek FFP2 és FFP3 maszkokat, védőköpenyeket, kesztyűket, valamint lélegeztetőgépeket is tartalmaznak.

 

Hogyan működik az egészségügyi rescEU-tartalék?

A rescEU kapacitása különböző orvostechnikai felszereléseket foglalhat magában, mint például az intenzív ellátásban használt szájmaszkokat vagy orvosi lélegeztetőgépeket, és a készletek feltöltése folyamatosan zajlik. A tartaléknak több tagállam biztosít helyszínt, amelyek a berendezések beszerzéséért felelősek. Az Európai Bizottság az eszközök 100%-át finanszírozza, beleértve a tárolást és a szállítást is.

Ezt követően a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében uniós segítséget kérő országok által jelzett igények alapján – irányítja a felszerelések elosztását, hogy az eszközök eljussanak oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

A rescEU-tartalék az uniós polgári védelmi mechanizmus legvégső eszközét jelenti, amely minden természeti és ember okozta veszély esetén aktiválható. Az uniós polgári védelmi mechanizmusban az uniós tagállamok, az Egyesült Királyság (az átmeneti időszakban), Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország vesznek részt.

 

Forrás:

European Commission
Directorate-General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1097 látogató olvasta.