Híreink

Előrelépés a lítiumakkumulátorok szabványosításában?

2020. augusztus 04. 07:52

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Ez a javaslat azért fontos, mert Kínában összpontosulnak az akkumulátorok nyersanyagainak finomító- és feldolgozóüzemei, ebből adódóan a lítiumion-akkumulátorok szállítói láncát Kína uralja.


Jelenleg világszerte 4 milliónál több elektromos jármű van az utakon. Ez a szám az előrejelzés szerint 2028-ra várhatóan 50–200 millióra növekszik, 2040-re pedig eléri a 900 milliót. Így várhatóan igen gyorsan növekszik majd az akkumulátorok iránti kereslet. Az Európai zöld megállapodás célja, hogy fenntartható gazdasági pályára állítsa Európát, de nem rendelkezik a földrészt önállóan kiszolgálni képes az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagokkal és üzemekkel.

A cél európai uniós szintű követelmények és harmonizált szabványok kidolgozása. Ezek segíthetik a későbbi szabályozási előírásokat, és az akkumulátorok olyan előírásaival foglalkoznak, mint például a biztonságosság, a kompatibilitás, a teljesítmény, a tartósság, a kétirányúság, az újrafelhasználhatóság és újrafeldolgozhatóság, az erőforrás-hatékonyság vagy akár a teljes életciklus során jelentkező hatások, például a „karbonlábnyom”. 

A kétirányúságot már most kutatják. Ausztrál kutatók szerint, ha Ausztráliában mind a 20 millió autó elektromos lenne az az ország éves áramfogyasztásának 35%-át kötné le. Ugyanakkor a feltöltött autók az áram visszatöltésével közreműködhetnének az elektromos rendszer stabilitásának megteremtésében. 

Az MSZT most hívja fel az akkumulátorgyártásban és -újrafeldolgozásban érdekelt szerveztek figyelmét a lítium és a lítiumakkumulátorok területén kezdődő nemzetközi és európai szabványosításra, hogy kapcsolódjanak be a folyamatba.

Forrás: MSZT, HVG.  2020. július

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1066 látogató olvasta.