Híreink

Sárkányeregetés tűzoltás közben

2020. augusztus 10. 08:00

Fotokite Sigma néven mutatkozott (volna) be az Interschutzon az a drón, amely újszerű megközelítést alkalmaz a bevetési helyszín áttekintésében: a svájci gyártó cég teljesen automata, pilóta nélküli repülést, alacsony fényérzékenységű ill. hőkamerás felülnézeti képet, valamint 24 órás működést ígér. A módszer a papírsárkányok reptetéséhez hasonlít.


A 2014-ben alapított svájci Fotokite teljesen autonóm drónok fejlesztésére specializálódott; az idei bemutatkozása (amely az eredetileg idénre tervezett Interschutzon lett volna esedékes) egyúttal az európai piaci rajt is lett volna. 

 

A hőkamera... ...és az alacsony fényérzékenységű kamera képe a tableten

 

Sigma nevű termékük újszerű megközelítést alkalmaz: a pilóta nélküli, automatikus (a gyártó közlése szerint a kezelő részéről mindössze „egy gombnyomásra” van szükség, a fel- és leszállás, valamint a lebegés automatikus) üzemet a (papír)sárkányokhoz hasonló működési elv teszi lehetővé.

 

A működés sematikus rajza… ...és a valóság


Az IP55 szabvány előírásait teljesítő drónt egy kábel rögzíti egy fixen, a földre vagy gépjármű tetejére telepített talapzatához. Ennek köszönhetően a működtetése nem igényel emberi beavatkozást, biztonságos (nincs szükség folyamatos pályakorrekcióra), akár 45 méter magasról közvetíthet képet, akár 24 órán keresztül.

 

 

A drón a hőkamera illetve az alacsony fényérzékenységű kamera képét egy tabletre közvetíti, a videofolyam ugyanakkor a beépített mobil modemnek köszönhetően gyakorlatilag bárhová továbbítható.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1170 látogató olvasta.