Híreink

Nagy nyomású vízzel és habbal oltás – Barracuda

2020. október 15. 08:24

Volt látnivaló a balatonföldvári szakmai kiállítás félezer nézőjének. Az égetőtérré kijelölt területen a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület a saját járművükbe épített HNE MFU 40-50 Barracuda típusú nagy nyomású oltóberendezést, illetve az azzal történő hatékony oltást mutatta be egy benzinnel előégetett farakaton. Azt követően pedig a CAFS hab oltási és megelőzési célú alkalmazását láthatták az érdeklődők.


A Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület járművébe épített MFU 40-50 Barracuda típusú nagy nyomású oltóberendezés kompakt rendszer, amit a járműből kicsit kihúzva hoztak működésbe. 

Amint elhangzott, a HNE valamennyi terméke nagy nyomáson – konkréten 40 bar-on – működik, amely azért fontos, mert ezzel a nyomásszinttel történő oltás emberre nem, vagy alig veszélyes, az ilyen nyomású vízsugár ugyanis nem hatol be a bőr alá.

Az MFU 40-50 Barracuda motoros tűzoltó berendezés is 40 bar üzemi nyomású és 50 liter/perc vízszállítású. A járműbe egy 350 literes víztartály van beépítve, és a berendezés vízzel, habbal és CAFS-oltásra alkalmas. A CAFS-oltáshoz a sűrített levegőt 2 db 6,8 literes, 300 bar nyomású sűrítettlevegő-palack biztosítja. A bemutatón is ezzel oltottak el egy nagyobb benzinnel előégetett „tábortüzet”, mégpedig vízzel és habbal is.

A következő feladatelemben a CAFS hab – amerikai filmekből ismert – hősugárzás elleni védelemként történő alkalmazását mutatták be. Az OSB lap által szimulált faház falát a hab megvédte a szabadtéri tűz hőhatásától. 

Nem csoda, hogy komoly érdeklődés alakult ki a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület járműve körül. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1238 látogató olvasta.