Híreink

Konferencia az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében – A tűzbiztonság kérdései

2023. február 17. 08:35

Az MSZT 2023. március 21-én szakmai fórumot szervez „Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet” címen, ahol az érdeklődők részletesebben is megismerhetik a magyar nyelven most megjelenő MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények szabványt, valamint információt kaphatnak a kapcsolódó jogszabályi környezetről.


 

A szakmai fórumon a magyar nyelvű változat kidolgozásában részt vett szakértők és az érdekvédelmi szervezetek szakértői adnak betekintést az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának mindennapi kérdéseibe az egyetemes tervezés szemléletének megfelelően.

Az egyetemes tervezés szemléletének lényege, hogy minden felhasználó egyedi az igényeik, tulajdonságaik, képességeik, lehetőségeik és választásaik miatt, és ezt a tényt fel kell ismerni az épített környezet kialakítása, valamint a termékek és szolgáltatások fejlesztése során. A legtöbb ember életében számos egyedi jellemző megváltozik az életkor előrehaladtával. Emellett a változó körülmények, a balesetek, a betegségek és az egyéb események is befolyásoló tényezők lehetnek. Az egyetemes tervezés szemlélete felismeri ezeket a különbözőségeket és körülményeket, és célja, hogy az ezekből fakadó követelményeknek a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen.

Ilyen fontos kérdés a tűzbiztonság, erről a szabványrész magyar fordítója Veresné Rauscher Judit tart előadást:

A tűzbiztonság kérdései; Mitől lesz mindenki biztonságban és ezt hogyan lehet beilleszteni a hazai jogszabályok rendszerébe? – címmel.

A szakmai fórumon a következő négy dokumentumról esik szó részletesebben, amelyek a résztvevők számára kedvezményesen megvásárolhatók:

  • MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények
  • MSZ EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. A termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége az „egyetemes tervezés” megközelítés szerint. A használók körének kibővítése
  • MSZ CEN/TR 17621:2023 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Műszaki teljesítőképességi kritériumok és előírások (angol nyelvű)
  • MSZ CEN/TR 17622:2023 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Megfelelőségértékelés (angol nyelvű)

 

A szakmai fórum részletes napirendje

Jelentkezési lap a szakmai fórumhoz

Vissza

Ezt a hírt eddig 639 látogató olvasta.