Híreink

Hogyan használjuk az emelőpárnákat?

2023. február 10. 12:33

Az emelőpárnák a mindennapi műszaki mentés nélkülözhetetlen eszközei, mint biztonsági berendezések, ezeknek is van engedélyezett élettartama. A kék színű Holmatro HLB emelőpárnák cseréjének lehetőségeit ennek alapján járjuk körbe. Először azonban nézzük, hogyan, mire, milyen módon használhatjuk ezeket?


Emelőpárnák a világban és Magyarországon

Az emelőpárnákat eredetileg kisiklott és/vagy egymásra futott metró kocsik mentésére, fejlesztették ki Németországban. Ennek megfelelően nagy és robusztus szerkezetek voltak, a kezelésükhöz sok tűzoltó kellett. A készlethez, az emelőpárnákon kívül, tartozott még egy alumínium keresztgerenda, és két rajta mozgatható kocsi. Az összes lehetséges feladathoz akkor

  • 2 db kb. 12,
  • 2db kb. 18- és
  • 2db kb. 24 tonnás hosszú párnát terveztek, amit két raj (akkor 2*8 fő) kezelt.

Ez egy igen maximalista ajánlás volt. Aztán az emelőpárnákat a fejlesztések és a tapasztalatok révén egyre inkább közúti mentéseknél és városi katasztrófáknál pl. összedűlt épületekből történő mentésnél kezdték használni. Ez ma a legelterjedtebb használati mód.

Későbbiekben elsősorban gazdasági megközelítésből, de praktikus okokból is, a 2 x 3 db párnából 1 x 3 db emelőpárna lett. Ezt a megoldást a magyar tűzoltóság 1983-84-ben a CSD 744-es műszaki mentőszer málházásánál vette át. Innentől kezdve egyre gyakoribb és sokrétűbb az alkalmazásuk. 

A világ egyik vezető gyártójaként a Holmatro évtizedek óta gyárt, illetve forgalmaz emelőpárnákat. Ezeket a HLB összefoglaló név alatt, ami nem ördögös elnevezés, csupán HLB = Holmatro Lifting Bag = Holmatro Emelő Párna nevet takarja.

  • Az első nagynyomású (8 bar) emelőpárnák kezdetben acélszál vázas konstrukciók voltak.
  • Az első széria fekete színű kevlár szálas emelőpárnái a 2004. december végéig voltak gyártásban. A 15 éves engedélyezett élettartam figyelembevételével ezek a párnák 2020 óta már nem lehetnek készenlétben.
  • A II. kék szériát 2005 januárjában mutatta be a Holmatro és februárjától forgalmazta, gyártását 2018-ban fejezte be. Ezek az emelőpárnák már megfelenek az EN 13731:2007 szabványnak, annak ellenére, hogy a szabvány kiadása, illetve hatálybalépése előtt kezdődött a gyártásuk. Ezek közül a párnák közül a 15 éves engedélyezett élettartama figyelembevételével néhánynak már az idén gondoskodni kell lecseréléséről.

 

Hogyan használjuk az emelőpárnákat?

Gyakorlatilag minden műszaki mentést végző ismeri a nagynyomású emelőpárnákat; amelyek mintegy 40 éve a tűzoltóság műszaki mentő járművein lévő felszerelések részét képezi. Ez egy elképesztően egyszerű mentőeszköz - röviden egy levegővel feltölthető párna, amely sokféle felhasználási lehetőséggel rendelkezik.

 

Emelés vagy döntés?

Amikor emelőpárnákat használunk egy mentési művelet során, általában teheremelésről beszélünk. Ritkán kell azonban a teljes terhet felemelni; általában a teher részben még érintkezik a talajjal. Törekedni kell arra, hogy a teher megemelésekor annak oldala érintkezzen a talajjal.  Ilyenkor valójában nem emelünk, hanem döntünk, billentünk.


Emelés (fent) vagy döntés (lent)

Döntéskor a teljes súlynak csak egy részét „emeljük”. Ez fontos a mozgatandó teher megbecsülésénél és a megfelelő teherbírású emelőpárna, emelőpárnák kiválasztásánál.

Például:

Tegyük fel, hogy egy sérült egy autó alatt van; ebben az esetben az emelőpárnákat a jármű azon oldalán kell elhelyezni ahol az áldozat van. A mentendő személy oldalán lévő kerekek felemelkednek, míg a jármű másik oldalán lévő kerekek a földön maradnak. Amikor így emeljük fel az autót, valójában megdöntjük.

Ha úgy határozunk, hogy az emelőpárnákat az autó mindkét oldalára helyezzük, oly módon, hogy mind a négy kereket felemeljük a talajról, akkor járművet ténylegesen megemeljük.

Ez utóbbi módszerrel - az emeléssel - nagyrészt megszakad a talajérintkezés, ami lehetőséget teremt a rakomány oldalirányú elmozdulására. Ezért a billentés stabilabb és ezért biztonságosabb, mint az emelés.

 

Első a biztonság

Egy mentőakció során természetesen mindig a mentendő személyen van a hangsúly. Ha egy terhet felemelünk, hogy kiszabadítsunk valakit, aki alászorult, azt orvosi felügyelet mellett kell megtennie a test összenyomásából származó esetleges szövődmények miatt.

Az emelés vagy a billentés összetett művelet, amely során a mentést végzők biztonságát is szem előtt kell tartani.

A nagynyomású emelőpárnák távolról fújhatók fel vagy ereszthetők le, így nincs szükség arra, hogy a mentést végző a megemelt/billentett teher közvetlen közelében legyen. Ez azt jelenti, hogy a mentést végző jobban rálát a rakományra és jobban tud kommunikálni a mentőcsapat többi tagjával. Mindenesetben ügyelni kell arra, hogy a terhet mindig lassan és nagyon óvatosan emeljük fel; ezt segíti a vezérlőegység szelepe, amellyel a légáramlást pontosan, elmozdulás arányosan szabályozható.


Laczkó Péter
divízióvezető
SziFire Kft.
www.szifire.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 611 látogató olvasta.