Híreink

Bemutatkozott az új Rosenbauer Fanergy B16 ventilátor és habgenerátor

2020. október 09. 07:20

Nagy sikerrel zárult az egynapos szakmai kiállítás és bemutató Balatonföldváron. Az idén negyedszerre megrendezett eseményen több mint 400 önkéntes tűzoltó és speciális mentő vett részt. Bemutatóként a POLY PORTEX oltóeszköz segítségével CAFS habbal oltást, valamint egy OTTER kismotorfecskendővel és az új FANERGY B16 habgenerátorral a könnyűhabbal oltást szemléltettük.


A Hesztia Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft. gyakorlati bemutatójának első részében a Rosenbauer Poly Portex SL10 hordozható CAFS habbal oltó készülék ismertetésére és bemutatására került sor. Ezen kompakt, 10 literes habbal oltó készülék egy percnyi folyamatos működésével és az általa előállított jó tapadó képességű és stabil fedést biztosító oltóhabbal egy kiváló, elsődlegesen beavatkozó tűzoltó eszköz. Az eszközhöz ajánlott Sthamex Class-A habképző anyag a tartály belsejében, a víztől elkülönített kb. 1,5 dl-es tároló edényben áll készenlétben a bekeverésre. A tartályban szükséges túlnyomás létrehozására, a habképző anyag bekeverésére, valamint a felszálló vezetékben áramló oldat levegővel történő dúsítására a tartályon kívül elhelyezett 1 literes, 300 bar‑os palackban tárolt levegő hivatott. Ezen technológiának köszönhetően működtetés során a készülék tömlőjében és sugárcsövén már kész CAFS hab áramlik ki, a szakaszos működtetés lehetősége érdekében a sugárcsövön elzáró szerelvény található. Kiürítést követően az eszköz néhány perc alatt újra készenlétbe helyezhető, csupán fel kell tölteni vízzel és habképző anyaggal, valamint feltöltöttre kell cserélni a kiürült levegő palackot. Ahogy azt a bemutató is kiválóan szemléltette, a gyors üzembe helyezhetőség, a kompakt kialakítás, a 12 méteres vízszintes vetőtávolság, valamint a függőleges felületre felvitt oltóhab-állékonyság mind-mind olyan képességek, melyekkel a Poly Portex oltóeszköz külön kategóriát képez a mobil oltóeszközök között.

Gyakorlati bemutatónk második felében részletes technikai paraméterek és kezelési ismeretek hangzottak el az új generációs Rosenbauer Fanergy B16 típusú akkumulátoros kombinált szellőztető ventilátor és könnyűhab generátorról, mely eszköz a gyakorlati bemutató során bizonyította kiemelkedő könnyűhab-képző képességét, mivel néhány másodperc alatt több tíz köbméternyi könnyűhab árasztotta el a bemutató helyszínét. A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva a hab előállításhoz Dr. Sthamer gyártmányú gyakorló habképző anyagot használtunk fel 3%-os bekeverési aránnyal, a habbekeverést pedig egy Venturi elven működő Z2R típusú mobil habbekeverő biztosította. A vizes-habos bemutatónk végrehajtásához egy Rosenbauer Otter típusú kismotorfecskendő biztosította a 200 liter/perc mennyiségű és 7 bar nyomású oltóvizet. A Rosenbauer Otter kismotorfecskendő már nem ismeretlen az önkéntes tűzoltók körében, mivel az utóbbi években átadott Mahindra gyorsbeavatkozó járművekben is ez a kismotorfecskendő látja el a beépített tűzoltó technika szerepét. Egyszerű kezelhetősége mellett alacsony tömegét és kis befogadó méreteit meghazudtoló 1100 liter/perc (3 bar-on, 1,5 szívómélység mellett) maximális vízszállítási képességével és kb. 8,5 bar maximális üzemi nyomás értékével méltán vívja ki a felhasználó önkéntes tűzoltók, valamint a bemutatón részt vevő tűzoltók elismerését.

A bemutató végén a tisztelt résztvevők közelebbről is megtekinthették az alkalmazott eszközöket, és a gyakorlat során felmerült kérdések is megválaszolásra kerültek.

 

Tulok Antal
területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1510 látogató olvasta.