Híreink

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – kulturális és ipari épület

2020. szeptember 29. 08:00

Szerzőnk a hőszigetelt szendvicspanelek általános alkalmazási lehetőségeinek, és a tűzvédelem mellett a panelek egyéb elvárt tulajdonságait befolyásoló tényezők ismertetése után egy sportcsarnok és egy logisztikai csarnok hűtött tere után, most egy kulturális és egy ipari épület konkrét példáján mutatja be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési elveket megfelelő módon alkalmazni.


A kulturális célú épület – könnyű tető, nehéz feladat

Magyarországon még nem elterjedt gyakorlat, de egyre többször fordul elő, hogy egy régi, a múlt század elején-közepén készült épületet szeretnének a kor jelenlegi követelmény szintjének megfelelő módon felújítani.

Van egy meglévő, de alacsony teherbírású acél tetőszerkezetünk, egy meglehetősen alacsony hőszigetelő képességű fedéssel, amely az adott kor – mai szemmel minimálisnak tűnő - elvárásainak tökéletesen megfelelt, viszont egy modern, több szempontból elfogadható épületburkoláshoz már korszerű megoldásra van szükség.

Harmóniában a tűzvédelmi és hőtechnikai követelmények

 

Mivel a statikai megerősítés több okból (pl. műemléki védelem) nem jöhetett szóba, szükség volt egy alacsony önsúllyal rendelkező burkolati rendszerre, mely egyszerre teljesíti egy emberi tartózkodásra alkalmas, fűtött épület energetikai követelményeit is.

  • A hatályos OTSZ szerinti tűzvédelmi elvárás A2 REI30 volt.

A választás a Kingspan KS1000 RW típusú, 120 mm vastag tetőpaneljére esett, QuadCore® hőszigetelő maggal. Ez a panel az alacsony önsúly mellett

  • kiváló hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezik (U=0,16W/m2K), és
  • külön megerősítés nélkül látja el a statikai szerepét.
  • Emellett a REI30 tűzállóság, a B-s1, d0 tűzvédelmi osztály és a Broof(t1) felületi tűzterjedési besorolás együttesével – az A2 kivételével – messze a legjobb megoldást adta.

Ezzel a – követelmények komplex mérlegelésével – egyedi eltérési engedélyt kapott a beépítésre.

 

Ipari gyártócsarnok és irodaépület – a tűzszakasz határán

A korábbi esetekben arra láttunk példákat, hogy megfelelő kompromisszummal is lehet több, műszaki szempontból is biztonságos, költséghatékony megoldásokat alkalmazni. Ez az utolsó példa kicsit fordított helyzetű, és a tűzvédelmi tervező által szolgáltatott információk fontosságára mutat rá.

Esetünkben adott egy gyártócsarnok, az egyik részében egy irodablokkal. Értelemszerűen a két eltérő funkciójú épületrész külön tűzszakaszra lett szétválasztva, melyek határán az előírások miatt – A1-A2 osztályú anyagokból megépítve – geometriai tűzgát alkalmazására van szükség.

 

A tűzszakaszhatár pirossal jelölve

 

Nincs ezzel semmi gond, ha ez az információ időben eljut az épületenergetikushoz, aki boldogan próbálja teljesíteni a megrendelő hőtechnikai elvárásait.

Itt az épületre 150 mm vastag Kingspan IPN habos KS1150 TL típusú falpanel kerül, melynek U-értéke 0,15W/m2K. Ez alapján az energetikus a teljes épületre igazolja a szükséges energetikai besorolást!

Közben kiderül, hogy a geometriai tűzgát alkalmazása miatt a falburkolat közel 10%-a 150 mm vastag ásványgyapotos panel lesz elhelyezve. Ez tűzvédelmi szempontból fontos követelmény, de ha ez, ahogy itt történt időben nem derül ki, vagyis a két szakági tervező információ szolgáltatása elmarad, akkor ez sokba fog kerülni.

Itt konkrétan üzemeltetetési költségre lefordítva, a hiányos tervezői kommunikáció évente mintegy 11%-os extra fűtési-hűtési költséget generálna az épület használójának. Ennek oka, hogy a betervezett geometriai tűzgát U-értéke a gyengébb hőszigetelőképességű gyapot miatt 0,28W/m2K, azaz majdnem a fele a Kingspan IPN habos falpanelének.

 

Mit lehet itt tenni?

  1. Legalább 200 mm hőszigetelés alkalmazása, a kőzetgyapotos és az IPN habos hőszigetelésű panel esetén. Ez persze nem csak a burkolat, hanem a tartószerkezetet, valamint a szükséges kiegészítők (csavarok, takaróelemek) költségét is növeli.
  2. A kőzetgyapot mellett egy 20%-kal jobb hőszigetelésű hab, a QuadCore® alkalmazása, amivel az eredeti vastagságú panelek megtarthatók, az eredeti energetikai elvárásokkal együtt.

Persze ez csak akkor opció, ha még a felépülés előtt kiderül mindez, vagyis a tervezők konzultálnak és ismerik a korszerű termékek paramétereit.

 

Úgy gondolom, hogy a bemutatott gyakorlati példák mutatják, hogy a tűzvédelmi szakemberek számára nélkülözhetetlen az együttműködés más tervezői szakágakkal, mert csak így születhetnek korszerű, energia- és költséghatékony épületek.

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1525 látogató olvasta.