Híreink

Koronavírus – kiterjesztették az építkezések egyszerű bejelentését

2021. január 05. 08:26

December 29-én jelent meg a Kormány 687/2020. (XII. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt az építkezések egyszerű bejelentéssel történő megvalósíthatóságának kiterjesztéséről, ami a beruházások tűzvédelmét, így a hatóságokat és a tervezőket is érinti. A szabályok jelenleg február 28-ig érvényesek. A rendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 294. számában jelent meg.


Egyszerű bejelentés alapján végezhetők:

  • a hat lakást meg nem haladó, de legfeljebb 1000 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület – az Étv. 33/A. § (1) bekezdésében foglalt építési tevékenységek.
  • alapterületi korlát nélkül az Étv. 33/A. § (2) és (3) bekezdésében foglalt építési tevékenységek.
  • alapterületi korlátozás be nem tartása az építési tevékenységet nem teszi jogszerűtlenné - Az Étv. 48. § (2) bekezdés b) pont bb)–bd) alpontja szerinti esetekben.

Bejelentés

  • Az ÉTDR felületén legalább öt nappal korábbi bejelentésére, az építésfelügyeleti hatósággal egyeztetett időpontban az építésfelügyeleti hatóság, az építtető és a fővállalkozó kivitelező részt vesznek az egyszerű bejelentés alapján épülő épület kitűzésén.
  • Amennyiben a hatóság a kitűzésen értesítés ellenére nem vesz részt, a kitűzést szakszerűnek kell tekinteni.

Dokumentáció, művezetés

  • ezek a munkák is egyszerű kivitelezési dokumentáció alapján végezhetők (a lakóépület összes hasznos alapterülete 300 négyzetméternél nagyobb, de nem haladja meg az 1000 négyzetmétert, kivéve, ha az építőipari kivitelezési tevékenységet természetes személy saját lakhatása biztosítása céljából folytatja.)
  • ezeknél a tervezői művezetés igénybevétele nem kötelező,

 

Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1177 látogató olvasta.