Híreink

Light Water-sztori – Elbukott vagy felelősen döntöttek?

2021. január 11. 07:30

Rendkívüli sikereket ért el a Light Water vizes filmképző habképzőanyag koncentrátuma a múlt század végén, amiből hazánkban még a 2000-es években is nagy készletek voltak. A cég 2002-ben mégis megszüntette a gyártását. Miért történt mindez?


Vizes filmképző

A vizes filmképző habképző anyag koncentrátumok (jele: AFFF) fluorozott felületaktív anyag alapúak, melyek habstabilizátort is tartalmaznak. Nagy előnyük, hogy a belőlük készített tűzoltóhab elválasztó (izoláló) hatása fokozottan érvényesül, mert az éghető folyadék felszínén kialakul egy vizes filmréteg. Ez a filmréteg a levegő oxigénjét elzárja az éghető folyadéktól, és ezzel a folyadék gőzeinek távozását is megakadályozza. Ezért a vizes filmképző anyagokból készült oltóhab igen hatékony, amit a tűzoltási gyakorlatban, általában valamilyen szintetikus alapanyagú középhabbal tartósítottunk. Ilyen habképző anyag volt a LIGHT WATER FC 200, FC 203, FC 203A, FC 206.

Ezekben bizony benne volt az a bizonyos PFOS anyag. A század végi szabályozásokban a tűzvédelem annyi engedményt kapott, hogy a 2006. december 27. előtt forgalomba hozott és a határértéket meghaladóan PFOS-t tartalmazó tűzoltó habképző anyagokat 2011. június 27-ig lehetett felhasználni, tárolni.

A 3M cég a világszerte fokozódó környezetvédelmi nyomás és a szigorodó előírások hatására 2002-ben megszüntette a rendkívül ismert és elterjedt LightWater AFFF tűzoltó habképző anyagok gyártását. Így azóta ez nem kapható hazánkban sem.

Mivel ez a termék volt a 80-as 90-es évek egyik legnépszerűbb habanyaga hazánkban és még a 2000-evek elején is jelentős készletek voltak belőle, ezért érzékenyen érintette a felhasználókat a betiltás.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1332 látogató olvasta.