Híreink

Pécsi Tudományegyetem – dizájn, akusztika, tűzvédelem

2020. november 25. 08:23

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar új campusának építése során a Knauf egyedi és innovatív szerkezetek és építőanyagok sorát vonultatta fel. A 2019-ben elindult, de csak idén átadott projekt méltán szerepelhet a Knauf Insulation és a Knauf dicsőségfalán – az alkalmazott megoldásokat vesszük sorra cikkünkben.


A projekt teljes egészében a két Knauf leányvállalat közreműködésével valósult meg – a tervezéstől a kivitelezésig –, és jól mutatja az együttműködés hatékonyságát.


Az épület homlokzata

Az épület kialakításánál – mind a nagy, mind a kis méretű előadók, folyosók, éttermek, laborok megvalósításánál – kiemelt feladat volt a kiváló akusztikai hatás elérése, és ennek való megfelelés, miközben az esztétikai megjelenést is szem előtt kellett tartani. Ezen követelményeknek tökéletesen megfelel a Heraklith fagyapot lemez (B-s1, d0).


Az étkező mennyezete

A Knauf a szerkezetek kialakításánál a Cleaneo lyuggatott akusztikus építőlemezekkel felépített válaszfal és mennyezeti rendszereket ajánlotta, melyet a tervező a különbözű méretű és formájú lyuggatású építőlemezek kiválasztásával tett egyedivé.


Az egyik nagy előadó

A falszerkezet kivitelezése – hogy ne legyenek zavaróak a folyosó és más előadók zajterhelései – a Knauf W113 falszerkezettel valósult meg, melyen a legkülső, harmadik réteg maga az akusztikai építőlemez volt. A mennyezet kialakításánál D112 szerkezet került beépítésre, és itt is ezen Cleaneo építőlemezek kerültek fel a szerkezet fegyverzeteként. A mennyezeten a szimmetria, míg a falakon a “tervezett kavalkád”, az építőlemezek “mintázatának vegyítése” volt a belső építész célja.

Ez a kivitelezés során igen nagy figyelmet igényelt a kivitelező (PÉMF Kft. / Nagy Péter) részéről. A falszerkezetek 150 cm-es also része egy statikailag erősebb építőlemezzel lett kialakítva a Cleaneo akusztikus lapok helyett, a közlekedésből adódó sérülések elkerülése végett.


A Knauf W113 falszerkezet rajza Knauf Insulation szigeteléssel

Az épület 2021 szeptemberétől fogadja a Pécsi Tudományegyetemre érkező belföldi és külföldi hallgatókat, és méltán lesz büszkesége az egyetemi oktatóközpontoknak a városban.

Kivitelező: ZÁÉV Zrt


www.knaufinsulation.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1219 látogató olvasta.