Híreink

Bosch Avenar panelek – Tűz esetén minden másodperc számít

2021. január 27. 07:30

A Bosch Avenar panelekkel az evakuáció lépései a tűzjelző rendszer grafikus érintőképernyős kijelzőjén vezérelhetők, vészkiürítés esetén ez értékes időmegtakarítást jelent és életeket menthet meg.


Minden létesítményüzemeltetési vagy biztonsági vezető számára az egyik legfontosabb feladat a lehető legjobban felkészülni egy esetleges vészhelyzetre. Ehhez szükség van vészforgatókönyvek megalkotására. Tudni kell, hol található a tűz, és hol kell kezdeni a kiürítést. Ennek feltétele, hogy központi áttekintést kapjunk a helyzetről. És szükséges, hogy a tűz-, és a hangjelző rendszerek, valamint a riasztások és az állapotüzenetek egy hálózatba kapcsolódjanak. Sajnos a manuálisan működtetett rendszereknél az esetek többségében ez nem valósul meg.

 

IP-kapcsolat a tűzjelző és a hangjelző rendszerek között

A Bosch portfóliójában elérhető a „Smart Safety Link”, amellyel a tűz-, és hangjelző rendszerek IP alapon integrálhatók, így a rendszer működése biztonságosabb, a hibák valószínűsége csökken.

 

Evakuálás lépésről lépésre, zónánként

Riasztás esetén a tűzjelző rendszer aktiválja a kiürítési rendszer adott zónáját. A Smart Safety Link lehetővé teszi az épületek területenkénti egyedi evakuálását. Ez megkönnyíti a rendezett kiürítést.

A Bosch bemutatta a tűzjelző központok új generációját Avenar panel néven. Az Avenar 2000 és 8000 panelek jelentős fejlesztéseket kínálnak a méretezhetőség, számítási teljesítmény, integrálhatóság és a felhasználóbarátság terén. Ez magasabb szintű biztonságot és ellenőrizhetőséget jelent.

 

Közös grafikus felhasználói felület mindkét biztonsági rendszerhez

Az Avenar panel lehetővé teszi a hang és tűzjelző rendszer közös vezérlését az eMatrix-on. A csatlakoztatott tűzvédelmi berendezések és a kiürítési zónák állapotát színekkel kategorizálja. Riasztás esetén a rendszer intézkedéseket kezdeményez, amelybe a biztonsági személyzet beavatkozhat. Az evakuálást hangjelzők, stroboszkópos fény vagy hangjelzések útján indítják el az EVAC piktogram megérintésével.

A Bosch Avenar panel 2000 kis és közepes méretű alkalmazáshoz megfelelő, 512 csatlakoztatott érzékelővel és jelentési ponttal. Megosztott tűzvédelmi hálózatként is működtethető egy adott épületben.

Az Avenar panel 8000 nagyobb telepítésekhez ideális, központonként 4096 tűzérzékelővel és jelentési ponttal. 

Mindkét központ támogatja a meglévő Local Security Network (LSNi) alapú tűzjelző hálózatokat, bemondó pultokkal és egyéb rendszerelemekkel.

 

A tűzjelző központok és a hangjelző rendszerek hálózatot alkotnak

Mindkét panel támogatja az Ethernet rendszer architektúrát, gyors 100Mbit-es adatátvitellel. Az Avenar panelek Smart Safety Link és eMatrix megjelenítésének kombinációja, az áttekintés és a használhatóság szempontjából új szintre emeli a tűzjelző és evakuálási rendszerek felügyeletét, vezérlését és kezelését. Ez megkönnyíti az épületek biztonságáért felelős vezetők munkáját.

 

További információk:
https://www.boschsecurity.com/xe/en/news/product-news/avenar-panel/

Vissza

Ezt a hírt eddig 1413 látogató olvasta.