Híreink

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – nagy méretű ipari csarnok

2020. november 27. 07:30

Hogyan lehet egy iparszerű gyártással készült, éghető anyagú, de kiváló tűzvédelmi tulajdonságú és megfelelő minősítésekkel rendelkező szendvicspanelt alkalmazni külső térelhatárolásként? Szerzőnk korábbi írásaiban különböző funkciójú épületek esetén konkrét példákkal illusztrált gyakorlati tűzvédelmi megoldásokat mutatott be. Most egy igazán nagy léptékű épület, egy nagy alapterületű ipari csarnok jövőbe mutató megoldását mutatja be.


Logisztikai elosztó csarnok és iroda – merjünk nagyot álmodni

A sok részelemből készülő helyszíni építés időigényes, ezért költséges, de egyben a helyi megoldások minőségi problémáit is magában hordozza, ennek minden tűzvédelmi vonzatával együtt. A minőségbiztosítással támogatott iparszerű gyártás, helyszíni szerelése viszont gyors és csak a szerelési útmutató követését igényli. Az adott tervezésénél és kivitelezésnél nem is kellett nagyot álmodni, csak a szakágak között előzetesen egyeztetni a követelményeket! Így lehetett olyan tűzvédelmi megoldásokat alkalmazni a tető- és falburkolatok esetén, amelyek kompromisszum mentesen megfelelnek olyan szakági igényeknek is, mint a nagy fesztáv, a kiváló hőszigetelő képesség, valamint a könnyű és egyszerű beépíthetőség. A nagyot álmodás a nagy alapterületben és a kiváló együttműködésben valósult meg.   

Az már a kivitelezés során jelentkező bónusz, hogy a térelhatárolást nem különböző gyártóktól származó termékekből kellett összelegózni és a tűzvédelmi előírásoknak történő megfelelést igazolni, hanem egyetlen gyártó – divatos, bár némileg helytelen szóhasználattal – „rendszerminősítéssel” rendelkező iparszerű gyártással és minőségbiztosítással rendelkező szendvicspanel termékeit lehetett beépíteni.

A jó előkészítésnek köszönhetően, a csillagok azon szerencsés együttállása révén, mind a tervezés, mind a kivitelezés tökéletes harmóniában zajlott. Talán triviális, de, mivel az építész az egyes szakágakat kellő körültekintéssel fogta össze, és nem is volt ezernyi termék, így nem fordult elő, mint gyakran az építkezések során, hogy az építész-, a statikai-, az energetikai- és a tűzvédelmi leírás teljesen eltérő specifikációjú termékeket tartalmazott.

Kezdjük a tetővel!

Örök dilemma! Magas hőszigetelő képesség, kis terhelés, hatékony tűzvédelem + gyors szerelhetőség! Ahogy mondani szokás maximum kettőt lehet választani. Itt viszont mind a négyre volt igény!  Az épület a korszerű energetikai követelmények miatt komoly hőszigetelést igényelt, amely a tető összsúlyát, ezáltal az alkalmazható terhek nagyságát is kifeszíti. Szerencsére a Kingspan KS1000 XD100 típusú, 100 mm vastag QuadCore® hőszigeteléssel ellátott tetőpanelje alkalmas megoldást nyújtott

  • a viszonylag nagy 6m-es fesztáv,
  • a kiváló 0,17W/m2K U-érték,
  • a B REI30 tűzállóság tekintetében;
  • az iparszerű gyártási minőség és
  • a könnyű szerelhetőség a bónusz.

Az épületre az OTSZ szerinti követelmény D REI15, így a panel ehhez képest is többlet biztonságot nyújt, mind a tűzvédelmi osztály, mind a tűzállósági határérték tekintetében.

A tető tehát jövőbiztos kialakítást jelent minden szempontból. Ha a tűzvédelem mellett figyelembe vesszük a szigorodó épületenergetikai elvárásokat, akkor ez a tetőkialakítás arra is lehetőséget nyújt – anélkül, hogy ez a tűzvédelmi követelményeket érdemben befolyásolná – hogy például a 2021-től érvényes előírások teljesítésére napelemeket alkalmazzanak, kompromisszumok nélkül.

 

Oldalfalak – nem oldalazva

Hasonlóan a tetőhöz, az oldalfalakon is komoly hőszigetelés elvárások voltak. Az épület három tűzszakaszra lett osztva, melyből kettő a csarnokrészt osztotta ketté, egy pedig a többszintes irodarészt foglalta magába. A homlokzatokon így kétféle tűzvédelmi előírást kellett teljesíteni:

  • A tűzszakaszok között megfelelő tűzterjedés elleni geometriai gát alkalmazását, melyre az A2 követelmény miatt továbbra is ásványgyapot kitöltésű panelek feleltek meg. A tűzszakasz határon tehát KS1150 RF 100 típusú, ásványgyapot kitöltésű panelek kerültek beépítésre, ezek akár A2 EI60 igazolt tűzállósággal rendelkeznek. Mivel a falpanelek vízszintesen kerültek beépítésre, ez a tűzszakaszok határán egy-egy raszternyi gyapotos panelt jelentett.
  • Az irodarészen a kétszintes, nyílásos homlokzatkialakítás miatt Th=15perc homlokzati tűzterjedés követelmény állt fenn. Ezt a Kingspan 100 mm vastag KS1150 TL típusú. QuadCore® hőszigetelésű panelje teljesíti, melyre az ÉMI által kiállított minősítés alapján akár Th=30perc is igazolható.

Egy kis kitérő:

A tűzvédelmi tervezés során sokan értelmezik félre az OTSZ azon passzusát, mely a nyílászárók közötti tűzvédelmi célú homlokzati sáv számára A1-es hőszigetelő anyagot ír elő, burkolati rendszerek esetén. A szendvicspanelek esetében ez az előírás nem értelmezhető, ez nem is vonatkozik rájuk, hiszen a panel önmagában egy kompozit elem, amely a minősítést megfelelő, MSZ 14800-6 szerinti vizsgálattal kapta. A minősítésben, melyet az ÉMI állított ki, szerepelnek a pontos beépítés feltételei, amelyek QuadCore® hőszigetelésű panel esetén nem írják elő A1-es tűzvédő sáv kialakítását, hiszen a panel enélkül is megfelelt a vizsgálaton.

A csarnoképületen tehát minden tervezési szempontból a legalkalmasabb térelhatároló megoldás lett betervezve és később beépítve, ami jövőbiztos műszaki megoldásokat jelent. Az, hogy ezekben a panelekben lévő QuadCore® hőszigetelés még legalább 40 évig az elvárt tűzvédelmi, energetikai és mechanikai tulajdonságokat biztosítja, és elbontása esetén 100%-ban újrahasznosítható, már csak hab a tortán.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1641 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: