Híreink

Wanted! – Mi az a PFOS és PFOA? Hol van?

2021. január 07. 07:30

A perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) mesterségesen előállított kémiai anyagok. A PFOA és a PFOS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek bioakkumulálódnak és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Ilyen anyagok előfordulhatnak egyes korábban gyártott tűzoltó habképző anyagokban. Hol kell és hol nem kell rájuk számítani?


Hol találhatók ezek a tűzvédelemben?

Bármely olyan tűzoltó habképző anyagban, amelyet

  • a hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltóságok jelenleg is használnak,
  • beépített oltórendszerekben,
  • cégeknél, ahol kötelezettek habképző anyagok tárolására, továbbá
  • habbal oltó kézi és szállítható tűzoltó készülékekben.

Annyit lehet típusonként pontosítani, hogy

  • az univerzális célú, szintetikus habképzőanyagok (S) szándékoltan nem tartalmazhatnak ilyen vegyületet.
  • A filmképző (AFFF) és filmképző/alkoholálló (AFFF/AR) habképzőanyagoknál ez már nem zárható ki.

A nehézséget még fokozza, hogy ha az oltóanyag készlet utántöltése eltérő típusú anyaggal történt, akkor a PFOS tartalmú és mentes koncentrátum keveredett egymással. Sőt a régi készletekben a PFOA vegyület mennyisége időben növekedhet is.

Az emberek ezekkel a vegyületekkel például élelmiszereken keresztül találkozhatnak. Pl. szennyezett talajon vagy vízen keresztül, vagy szennyezett takarmánnyal, amit az állat megevett, majd ezután az ember elfogyasztja az állatot.

 

 

Az első szigorítás

Az emberek egészségvédelme érdekében először az EU 2006/122 irányelv szabályozta, hogy már 2008-tól kezdődően korlátozta ezek alkalmazását. (PFOS-koncentráció max. a 0,1 tömegszázalékig.)

A tűzvédelem annyi engedményt kapott, hogy a 2006. december 27. előtt forgalomba hozott és a határértéket meghaladóan PFOS-t tartalmazó tűzoltó habképző anyagokat 2011. június 27-ig lehetett felhasználni, tárolni.

Ezért fontos a gyártási idő ellenőrzése!

 

A mai rendelkezések

A 2019/1021/EU és az azt módosító 2020/784/EU rendelkezések tovább szigorítanak és a 2020/784/EU rendelet külön kitér a tűzoltó habképző anyagokra:

„PFOA, a PFOA sói és a PFOA-rokon vegyületek használata a folyékony tüzelőanyagok gőzeinek lefojtására és a folyékony tüzelőanyagok tüzeinek (B. osztályú tüzek) oltására szolgáló, a rendszerekben – ideértve a mobil és rögzített rendszereket is – már jelen lévő tűzoltó habokban 2025. július 4-ig a következő feltételek mellett engedélyezett:

  • 2020. júliustól – a PFOA-t, annak sóit és/vagy PFOA-rokon vegyületeket tartalmazó vagy esetlegesen tartalmazó tűzoltó hab; sem oktatás sem gyakoroltatás céljából nem szabad azokat kijuttatni a környezetbe, azaz nem használható fel tűzoltásra és oktatásra.
  • 2025. július 4-ig olyan helyeken engedélyezett, ahol a teljes elfolyó oldatmennyiség összegyűjtése és ártalmatlanítása megoldott. (Ennek a feltételei jelenlegi ismereteink szerint szinte sehol sem megoldottak.)
  • 2025. július 4-től mindenütt tilos!

A 2019/1021/EU rendelet magyarországi végrehajtását A 376/2020. (VII. 30.) Korm. rendelet szabályozza.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1897 látogató olvasta.