Híreink

Szilveszteri tűzijáték – Hol tilos és hol szabad?

2020. december 28. 07:41

A pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet korlátozta az idei szilveszteri tűzijátékokat. Mi változott? Hol szabad és hol nem? Mit és hogyan szabad?


Közterületen – tilos

Normál körülmények között a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet 98. § (1) bekezdése szerint az 1-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek december 28. és 31. közötti időszakban meghatározott körülmények között forgalmazhatók. Az idei évben ez tilos, azaz nem forgalmazható!

Az idén közterületen a hatályos alap jogszabálytól (173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet 104. § (1) c) pontja) eltérően, december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között, bármilyen pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék használata tilos!

 

Magánterületen – nem tilos, de…

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek magánterületen való felhasználása nem lett korlátozva!

Az előző szilveszterre vásárolt 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek legálisan nem lehetnek magánszemélynél, ugyanis azokat január 5-ig a vevő köteles volt a forgalmazónak visszavinni.

Ami a birtokunkban lehet, azok az év során legálisan vásárolható pirotechnikai termékek. Ugyanis a jogszabály 106. § (1) bekezdése szerint „Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék – kivéve e termék év végi, konténerből történő ideiglenes forgalmazását – csak az e célra szakosodott nyílt árusítású üzletben, vagy egyéb üzlet megfelelően elkülönített részében árusítható.”

Az alaprendelet (173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet) néhány szabályt fogalmaz meg, amit be kell tartani:

  1. Nagykorú, 18. életévét betöltött személy vásárolhat és birtokolhat max. 1 kg nettó hatóanyag tartalmú – petárda kivételével – 1. és 2. pirotechnikai pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket és azt a használati és kezelési útmutatóban leírtak szerint felhasználhatja.
  2. A 14. életévét betöltött személy ugyancsak vásárolhat és birtokolhat max. 1 kg nettó hatóanyag tartalmú – petárda kivételével – az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket és azt a használati és kezelési útmutatóban leírtak szerint felhasználhatja. A 14. év alatti személy ezt csak nagykorú felügyelete mellett teheti.
  3. A 16. életévét betöltött személynek ugyancsak vásárolhat és birtokolhat max. 1 kg nettó hatóanyag tartalmú – petárda kivételével – a 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket és azt a használati és kezelési útmutatóban leírtak szerint felhasználhatja. A 16. év alatti személy ezt csak nagykorú felügyelete mellett teheti.

A pirotechnikai termék felhasználásakor a biztonsági távolságon belül személyek nem tartózkodhatnak!

Biztonsági távolságok:

  • az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék esetében legalább 1 méter. Ezek alacsonykockázattal és kis zajszinttel járnak és épületek belső tereiben is használhatók.
  • a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék esetében legalább 8 méter. Ezek alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de csak szabadban lévő behatárolt területen történő használatra valók.

Az előírások így a magánterületen is erősen bekorlátozzák a termékek használatát!

  • Udvaron kerítéstől csak megfelelő távolságra lehet! Ezért a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék csak széles, nagy szabad területen alkalmazható.
  • Többszintes épület erkélyén, ezek alapján, bármilyen termék használata kizárt!

 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000587.KOR&dbnum=1

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100173.kor

Vissza

Ezt a hírt eddig 1290 látogató olvasta.