Híreink

Tendenciák és gyakorlati megoldások a Védelem 2021 áprilisi számában

2021. március 22. 09:26

Tendenciák: Fenntarthatósági célok és tűzvédelem. Kiürítésszimulációk. Az elmúlt év káresetei számokban. Tűzoltók biztonsága közlekedési balesetnél, a bevetésfelügyeletnél, tűzesetnél. Laktanyaépítés. Szakmai megoldások: Fémek és poraik, oltásuk és oltóeszközeik. Technikai újdonságok. Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység, frisslevegő-utánpótlás, tűzvédelmi dobozolások, kábelátvezetés. 20 cikk.


Tanulmány

Dombrády Gábor A tűzoltók biztonsága közlekedési baleseteknél III.

A szereken elhelyezett fényvisszaverő elemek és megkülönböztető fényjelzések illetve a szerek felállítási módozatainak megismerését követően cikkünk a harmadik részében a feladatok végrehajtásához szükséges (terelés, zárás, figyelemfelhívás) eszközöket, a kárhely biztosításához szükséges tényezőket és gyakorlati szituációkat mutat be szerzőnk. 

 

Fókuszban

Pimper László Új épületben a FER Tiszaújváros – létesítményi tűzoltó-laktanya újragondolva 

Elkészült a FER Tűzoltóság tiszaújvárosi tűzoltó laktanyája. A korábbi írásokban ismertettük az ipari tűzoltósági központ újragondolt – a védett létesítmények és az iparterület fejlesztéseivel összehangolt – koncepcióját. A következőkben átfogó jelleggel, fotókkal szemléltetve mutatjuk be a már üzemelő, korszerű tűzoltólaktanyát.

   

Német tűzoltólaktanya fából

A tübingeni önkormányzat 2020 decemberében egyöntetően egy fából készült tűzoltólaktanya létesítése mellett döntött. De mennyire szokatlan ez? Ebből az alkalomból rövid kitekintővel készültünk

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Gál Levente Biztonsági tiszt – az első és a legfontosabb szervezhető beosztás II.

Az egységek bevetésfelügyelete, dokumentálása, az állomány biztonságos munkavégzéséhez szükséges döntést támogató, előkészítő adatok szolgáltatása fontos. A feladatokhoz ad javaslatokat szerzőnk.

 

Kovács Péter Hulladékválogató – hatalmas tűzzel égett a bálázott anyag 

Egy hulladékválogató telephelyén válogatott, bálázott szemét kapott lángra 2019. augusztus 10-én. A bálatárolóban – másodlagos továbbhasznosításra szánt – SRF tüzelőanyagot tároltak, megközelítően 10.000 darabot, ami közel 6.000 tonnának felel meg. A tűzoltás három napig tartott.

 

Szabályozás

Heizler György Milyen követelményeknek kell megfelelnie a frisslevegő utánpótlásnak?

Míg a hő-és füstelvezetőre vonatkozó követelmények jogszabályban rögzítettek, addig a frisslevegő utánpótlásról ez nem mondható el. Mi olvasható ki a jogszabályokból? Mi ebben a mérnöki gondolkodás szerepe?

 

Módszer

Bertók Szabolcs Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység – Mit? Mikor? Hogyan?      

Építés, átalakítás, bővítés vagy felújítás során szinte mindig jelen van az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység, amely fokozott kockázatot jelent az adott helyszínen. Az egyik leggyakoribb tűzkeletkezési ok. Milyen, a megfelelő biztonsági szintet elérő, szempontrendszer alkalmazása szükséges a gyakorlatban?

 

Megelőzés

Bónusz János A fémek nem éghetők, de poraik robbanóképesek

Egyre gyakoribb a különleges fémek alkalmazása és feldolgozása. Az éghető szilárd anyagokról és azok porairól részletes ismereteink vannak. Mit érdemes tudnunk a nem éghető fémekről, és a nem éghető fémek porok veszélyeiről?

           

„D” tüzek oltására alkalmas készülékek

A fémek és ötvözeteik tüzeinek oltása olyan speciális oltóanyagokat igényel, hogy erre külön tűzosztály határoztak meg. Ezek a tüzek „D” jelű fémtűzoltó készülékkel olthatók. Ilyen speciális tűzoltó készülék típusokat mutatunk be. Ezeket a tüzeket vízzel oltani tilos!

 

Robbanás elleni tűzoltó készülék

A porok a leginkább veszélyes tüzeket képesek okozni. A leülepedett porok izzó, parázsló égése, az un. svéltűz a poros üzemek rettegett jelensége. Erre a kifejezetten finom por, különösen a szénpor parázsló tüzének oltására fejlesztettek ki egy speciális porral oltó készüléket.

 

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok III.

A fenntarthatósági célok és a zöld intézkedések új megvilágításba helyezik és kitágítják a tűzállóság fogalmát. A tűzvédelmi követelmények olyan célok megvalósítását is szolgálják, mint az energiahatékonyság, az épületek élettartama. Ebből a nézőpontból az EU szabályozóknak is kiemelt szerepe van a tűzbiztonság megteremtésében. Nézzük, milyen szerepe lehet az EPBD-nek?

 

Gábor Szabolcs HILTI Moduláris Tűzvédelmi Kábelátvezető Rendszer

A tűzgátló falakon a kábelek tűzvédelmi szempontból biztonságos átvezetésénél az építés alatti biztonság és az építést követő átalakítás, majd a meglévő átvezetések karbantartása jelent komoly kihívást. Ezek kiküszöbölésében jelent eredeti innovációt a Hilti moduláris kábelátvezető rendszere.

 

Eöry Emese Új vizsgálati eredmények – Tűzvédelmi dobozolások

Hogyan biztosítható a tűzvédelem, ha egy tűzgátló szerkezeteken szerelvényeket kell átvezetni? Egy lehetséges megoldás a szerkezeti tűzvédelemre, ha a tűzgátló falakon vagy födémeken átvezetett szerelvényeket a tűzgátló szerkezet mindkét oldalán megfelelő rétegrendű tűzvédelmi dobozolással látjuk el.

 

Technika

Tulok Antal Interschutz helyett – Új fejlesztések a sugárcsőtől a védőkesztyűig

A Rosenbauer fejlesztőmérnökei a beavatkozó tűzoltókkal együttműködve számos új megoldással készültek a tavaly tervezett Interschutzra. Most néhány fejlesztésről lerántjuk a leplet.

 

Rosenbauer FFFT – az új erdőtűzoltó gépjárműfecskendő

Erdő-és, bozóttüzek, tűzvészek: az éghajlatváltozás egyik mellékhatásaként a tűzoltóságok az egész világon egyre inkább ezekkel a veszélyes kihívásokkal küzdenek, Erre válaszul született a Rosenbauer új FFFT 3500/100 erdőtűzoltó gépjárműfecskendője.

 

Ténykép

Kovács Zoltán, Dr. Hesz József, Igaz-Danszky Tamás A mentő tűzvédelem 2020. évi számai - A koronavírus-járvány árnyékában                                                                          

Az események száma a 2019. évi 79.922-höz képest kismértékű csökkenést (3%) mutat, összesen 77.328 eseményt (ezzel napi átlagban a 2019-es 219-es számhoz képest 211 esemény) kellett kezelni. 2006 óta az idén a negyedik legnagyobb beavatkozás-számot tapasztalhattuk.

 

Kitekintés

Veresné Rauscher Judit Nemzetközi kutatások és kiürítés szimulációk fejlődése II. – validálás és programfejlesztés

Merre tart a világ? Szerzőnk a kiürítési modellek validálásáról szóló új szabványt tekinti át. Ehhez kötődően pedig a hazai környezetben szinte kizárólagosan használt, Thunderhead Engineering Ltd. által fejlesztett Pathfinder program fejlesztéseit mutatja be.

 

Fórum

Kocsis Balázs Polon-Alfa a nagy tűzjelző rendszerek között – 50 ezer m2-es irodaház

Az egyik legnagyobb rendszerük, a Váci úti irodafolyóson található. Tűzjelző, beléptető, video és gázérzékelő redszer, s mindez grafikus felügyeleti rendszerrel összefogva.

 

Ambrus Dezső ADALIT – Intelligens kézilámpák robbanásveszélyes környezetben is

Hogy mitől intelligens egy lámpa? Digitális kijelző, elfordítható fénysugaras optika, ütésálló, hő-és strapabíró stb. Ha kell, spot lámpaként messzire világít, szórt fénnyel területet világít be, kézben, állványra telepítve vagy beépített mágnessel fémre tapadva robbanásveszélyes munkakörnyezetben teszi a dolgát.

 

Adorján Attila Védelem a tűzoltók minden egyes lépésénél

A Dräger több, mint 100 éve dolgozik együtt a tűzoltókkal és a mentőkkel világszerte, életmentő termékeket és megoldásokat biztosítva számukra. Küldetésük egyértelmű: megvédeni mindennapi hőseinket, a bevetés minden lépésénél.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1195 látogató olvasta.