Híreink

Securiton GEMOS Advanced PSIM és GEMOS ACCESS szoftver

2021. március 31. 14:05

Épületmenedzsment, biztonsági menedzsment, kockázat-menedzsment, épületüzemeltetés (facility management)? Ezek a szavak nem írják le megfelelően a GEMOS PSIM rendszer funkcióit és szolgáltatását.


A GEMOS (épületmenedzsment és organizációs rendszer, németül: GEbaude-Management- and Organisations-System) egy sor terméket jelöl, amely szoftverből, hardverből, kiegészítőkből és szolgáltatásokból áll. Ez azt jelenti, hogy a GEMOS nem „csak” egy szoftver, hanem célhardvert is tartalmaz a rendszer. A GEMOS hardver egységek biztosítják a hardver szintű megbízhatóságot és igény esetén a redundáns hálózatkiépítést, míg a szoftveres alapú grafikus menedzsment platform az, amely támogatja a rendszerek közötti együttműködést és bármilyen típusú technikai berendezések logikai összekapcsolását.

A GEMOS PSIM az ügyfél igényeinek megfelelően történő kialakítására az adott cég vagy létesítmény egyedi kockázatainak elemzésével kezdődik. A biztonság a menedzsment feladata, de a napi működés során az eszközöknek rendelkezésre kell állniuk a felelős személy számára a következetes használatra, így azoknak egyszerűnek, logikusnak és könnyen kezelhetőnek kell lenniük. Ezt nyújtja a GEMOS a rendszerek közötti együttműködés biztosításával, a logikai összekötésekkel és az intuitív felületével. Különösképpen hasznos ez az összetett biztonsági rendszereknél, mint pl. tűz- és gázveszélyt jelző rendszerek, riasztórendszerek, menekülési ajtó rendszerek, video felügyeleti rendszerek, beléptető rendszerek és interkom rendszerek együttműködése esetén.

A Securiton GEMOS jellemzői:

  • A több mint 750 szabadalmaztatott, egyedi gyártói interfésszel és 1000-nél is jóval több telepített rendszerrel a GEMOS Németországban piacvezető gyártója a PSIM rendszereknek.
  • A GEMOS gyártófüggetlen, ami azt jelenti, hogy eltérő gyártók rendszerei integrálhatók egyetlen felületre.
  • A web alapú felhasználói felület biztosítja, hogy az igényeknek megfelelően önálló működési koncepció legyen létrehozható.
  • A grafikus felhasználói felület az ügyfél igényeinek megfelelően alakítható ki. Erre a célra egy sor grafikus elem és eszköz áll rendelkezésre.
  • A különböző redundancia lehetőségek használatával (hálózat, szerver, adatbázis stb.) maximális rendelkezésre állás és megbízhatóság valósítható meg.
  • Különleges ipari megoldások állnak rendelkezésre többfunkciójú sportarénák, büntető intézetek, logisztikai vállalatok és számítógépes központok számára.
  • Az adatpontok és helyszínrajzok közvetlenül a CAD fájlból kerülnek beillesztésre. Így nem szükséges minden egyes objektumot (adatpont, érzékelő, jeladó stb.) egyesével felvenni a rendszerbe. A terveket általában nem szükséges konvertálni.
  • Nagyfokúan skálázható köszönthetően a flexibilis licencelési módszernek, amely négy típusba sorolható: Smart, Light, Standard és Professional.

A Securiton GEMOS moduláris rendszerfelépítésű a szoftvert, a hardvert és a szükséges licenceket tekintve, illetve önálló beléptetőrendszerként is használható a Securiton GEMOS ACCESS hardver- és szoftvercsomag.

A rendelkezésre álló funkcionális GEMOS modulok (licencek) választéka

  • Szimbólum könyvtár: a modul számos szimbólum könyvtárat tartalmaz az adatpontok meghatározott szimbólummal és színnel való jelölésére azok állapotától és típusától függően.
  • Személyes kontakt menedzsment: a modul összegyűjti és menedzseli a címeket és elérhetőségeket. Ezek az adatok a GEMOS rendszerben mindenhol használhatóak. Az elérhetőségek az intézkedési tervekben közvetlenül is használhatók. A modul képes a rendszer operátorainak és a beléptető rendszer felhasználóinak adatainak kezelésére, valamint a riasztások és hibák kezelésére hivatott személyek elérhetőségeit is kezeli. A modul vezérelheti a csatlakoztatott telefont is.
  • Látogató információ: az épületbe történő belépéskor az érkező látogatók számára a bejutási ponton megfelelő információkat biztosít a rendszer. Az információs oszlopok tartalmazzák a személy elérhetőségét is. A kommunikációs és video alrendszerek is együttműködnek a modullal.
  • a GEMOS őrjárt modulja felhasználható az őrség őrjáratának megtervezésére, menedzselésére és ellenőrzésére. A GEMOS rendszer bármely érzékelője (pl. a csatlakoztatott beléptető rendszer egy olvasója is)
    felhasználható az őrjárat ellenőrzésére. Az érzékelőktől és adatpontoktól érkező jelzések annak megfelelően kerülnek kiértékelésre, hogy a megadott időpontban az őr a tervezett útvonalon tartózkodik vagy nem.
  • Text to speech (szöveg beszéddé alakítása): szoftvermodul az írott információ szöveges beolvasására hangosbeszélőn keresztül. Opcionálisan lehetséges a szöveg beolvasása telefonos kapcsolat esetén is. Bármilyen szöveg dinamikusan átalakítható beszéddé a modul segítségével. A generált hang tárolása és többszöri lejátszása is probléma nélkül lehetséges. Nem szükséges előre generált és így tárolt hangfájl visszajátszása.
  • Tűzoltósági útvonal kártyák: a modul képes importálni és menedzselni a tűzoltósági útvonal kártyákat (pl.: ha azok AutoCAD segítségével lettek generálva). PDF fájlt generál, amelyet a GEMOS tűz esetén automatikusan kinyomtat a tűzoltóság számára. Az egyes keretek intelligens kombinációja lehetővé teszi a nagyfokú hatékonyságot, az útvonal kártyák menedzselését és karbantartását.
  • SMS Secure: a GEMOS SMS funkcionális modulja, az SMS Secure lehetővé teszi az automatikus és biztonságos üzenetküldést mobiltelefonok számára. A szoftver lehetőséget teremt az SMS küldés ellenőrzésére azáltal, hogy a címzett nyugtázza azt (egy üres üzenettel). Ha a nyugtázás nem történik meg egy adott időn belül, akkor az üzenet újra el lesz küldve, esetleg egy alternatív címre kerül továbbításra. Lehetséges előre beállított kimenetek regisztrált telefonszámról történő vezérlésére is. Erre a célra biztonsági okokból egy jegy kerül generálásra, amely tartalmazza
    az aktiválási utasítást és limitált ideig használható.
  • Szerver redundancia, HA-Agent: A GEMOS rendszer képes redundáns módban működni, ezzel garantálva a lehető legmagasabb rendelkezésre állást és funkcionális megbízhatóságot. Ha a GEMOS HA-Agent modul kerül felhasználásra, akkor a különböző szervereken futó GEMOS rendszerek egymáshoz lesznek kapcsolva egyetlen hálózatban. Online működési módban az egyes szerverek ezen a hálózaton adatokat, üzeneteket és működési állapotokat cserélnek egymással. Adatküldés közben az adatok integritása bármikor ellenőrzésre kerülhet, így a fő szerver aktuális állapota átküldésre kerül a redundancia szerverek felé.
    A GEMOS rendszer létrehozható számos redundancia szerverrel is. A redundancia szerverek szintén fogadják és feldolgozzák az üzeneteket az alrendszerek felől, így felismerhető, hogy a fő szerver mikor üzemel megfelelően.
    A helyi hálózatban működő GEMOS rendszerek esetén a munkaállomások és a csatlakoztatott alrendszerek más-más szerverekhez is kapcsolódhatnak, így a helyi rendszerek sziget üzemben továbbra is működőképesek maradnak akkor, ha a fő szerver meghibásodik, vagy a kritikus kapcsolat megszakad. Ezzel a konfigurációval többszintes redundancia-koncepció is megvalósítható.
  • Programok kapcsolása és vezérlése: makrók használata egyszerű szöveges programozás során (IF…THEN szabály).
  • Grafikus felhasználói felület: elrendezések szerkesztése és integrálása bármilyen grafikus formátumban a Windows vágólap segítségével.
  • Naptár vezérlés
  • Video manager: beépített video vezérléssel video interfésszel kombinálva.
  • GEMOS SIP kommunikációs modul: SIP protokollt használó különféle telekommunikációs eszközök integrálása az asterisk kommunikációs csomóponton keresztül.
  • Video kliens: különféle VMS megoldások implementációja a GEMOS rendszeren belül önálló munkaállomásként.
  • GEMOS drone: fejlett funkcionalitású modul, amely önálló biztonsági drón vezérlést tesz lehetővé más biztonsági rendszerekkel együttműködésben (pl. tűzjelző rendszerrel, beléptető rendszerrel, kültéri jelzőrendszerekkel, video menedzsment rendszerrel, stb.).
  • GEMOS rendszer analizátor: valós idejű jelentések az összes fontos paraméterrel, beleértve az alrendszerek elemzését is.
  • Igény esetén egyéb modulok is elérhetőek.


A Securiton GEMOS több hazai referenciával is rendelkezik már a számos európai és közel-keleti telepítés mellett, forgalmazói és telepítői támogatás mellett.

Balázs Gábor ügyvezető igazgató
Securiton Kft., 1143 Budapest, Stefánia út 55.
Telefon +36 1 251 8866
balazs.gabor@securiton.hu
www.securiton.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1118 látogató olvasta.