Híreink

Speciális kötőanyag az árvízi gátban

2021. február 04. 09:23

Az árvízi védekezésben veszélyessé vált a Maros folyó ferencszállási kanyarulata. Az árvízi biztonság növelése és a kockázatok csökkentése érdekében egy új árvízvédelmi töltés kialakítására került sor, amelyben egy résfal és az abba beinjektált Baumit kötőanyag biztosítja a gát magas vízzárási képességét. A fejlesztés hosszú időre biztosítja az árvíz elleni védelmet.


A Maros ferencszállási medrénél, a korábbi hullámtér már nem volt képes megfelelően ellátni a víz elvezetését, így a környezetben élők megóvása érdekében, a folyó bal partján, mintegy 619 méter hosszúságban új nyomvonalra került a töltés. Az új gát vízzáróságát egy speciális résfalazási technológiával oldotta meg a kivitelező, amelynek a lényege, hogy a Baumit MIB BINDER injektálási kötőanyagát a gáttest meglévő anyagával átkeverve, egy réselő gép segítségével a töltésbe juttatták.

Ezáltal egy szilárd és magas vízzáróképességgel rendelkező gát jött létre, így a beruházás által jelentősen javult az érintett térség árvízi biztonsága.

A Maros folyót érintő árvízvédelmi projektben silókból, csővezetéken keresztül, egy kaparóláncos vezérgép segítségével jutott be a kötőanyag a megépülő gáttestbe. Ez a kötőanyag egy kohósalak tartalmú, ásványi kötőanyagokból álló termék. A kötőanyag a talajjal történő összekeverés és a megszilárdulás után biztosítja a gát vízzáróságát.

Vissza

Ezt a hírt eddig 948 látogató olvasta.