Híreink

Az eddigi legnagyobb tudományos vizsgálat a hő- és füstelvezetésről

2021. január 28. 07:30

A híres genti tűzkísérlet után három év munkáját összegző – benne 113 elvégzett, nagy méretű, ún. in-situ teszttel és több mint 400 számítógépes szimulációval –, a hő- és füstelvezetés legújabb eredményeit bemutató fehér könyv jelent meg a Francia Tűzvédelmi Szakmai Szövetség (FFMI) kiadásában. Átlapozva is látszik, hogy mind számosságában, mind az alkalmazott eszközökben alapos mű született.


Tanulmány: Módszertan

Maga a fehér könyv az Efectis és a CNPP referencialaboratóriumok által végzett vizsgálatok eredményeinek szintézise, amely a valós tesztek és a számítógépes szimulációval kapott eredmények összehasonlításával tudományos bizonyítékot szolgáltat a természetes füstelvezetés hatékonyságárról, s ezzel a tanulmányok részletesebb tudáshoz juttatják a szakembereket a füstelvezetés mint a tűzbiztonságot szolgáló életvédelmi eszköz pontosabb alkalmazásához.

A valósméretű tesztek előkészítéséhez és a szimulációkhoz a forró égésgázok, füstök és mérgező anyagok terjedésének vizsgálatához 3D modellező szoftvert használtak. A kísérletek gyakorlati előkészítésekor a füstelvezetés mértékének és hatékonyságának értékeléséhez használt életvédelmi kritériumokat az LCPP (a Rendőrség Központi Laboratóriuma) útmutatójából vették át. Ezzel határozva meg az életfeltételekhez szükséges küszöbértékeket, az épületen belüli kiürítés feltételeire.

 

Vizsgálati körülmények és valós méretek

A kísérletsorozatban különböző nagyságú tüzeket és tűzterheléseket hoztak létre, a valósághoz a lehető legközelebb álló paraméterekkel. Az eredmények, ahogy az a példákban is látható, a füstelvezetők tagadhatatlan hasznosságát támasztják alá.

 

Füstszakaszolás, légpótlás és sprinklerezés

A hő- és füstelvezetés szorosan kapcsolódik az épület struktúrájához, vagyis

  • füstszakaszok és
  • a légutánpótlás kialakításával, valamint
  • sprinklerhálózat telepítésével jár.

Szakmailag különösen érdekes lehet számunkra, hogy a tanulmányok szintézise erre a három, a hatékony tűzvédelemtől elválaszthatatlan, berendezésre összpontosít.

Ami a mai gyakorlat számára figyelemre méltó, hogy a hároméves folyamat végén egy átfogó tanulmány igazolta a tűzmodellek és tűzkísérletek pontosságát, beleértve a füstelvezetés mérnöki módszereit, valamint az IT 246-ben megfogalmazott (IT 246 a francia leíró, prescriptív szabályozás) tervezési módszereket is. A Fehér könyv ezzel, tudományos módszerekkel, megerősíti a hatályos előírások megalapozottságát, valamint a korábbi tervezési alapszabályok érvényességét. (Ez utóbbiakat sajnos hajlamosak vagyunk negligálni, erre itt a cáfolat kísérletben, számokban.)

Ennek eredményeként az útmutató

  • a természetes füstelvezetés területén, egy tucat alapvető szabályra emlékezteti olvasóját;
  • a különböző tűzhelyzetek eredményeit és a hozzájuk kapcsolódó részletes információkat is bemutatja;
  • bemutatja a füst vertikális rétegződését és megváltozásának jelenségeit;
  • kitér a sprinkler és a füstelvezető elhelyezésének kérdéseire;
  • a füstelvezetéshez kapcsolódó ismeretek elmélyítésére definíciók sora zárja az anyagot;
  • a megjelent összegzés ezen is túlmutat, az oldalak ugyanis további tudományos hivatkozásokkal, információkkal, átlinkelésekkel vannak ellátva.

A világban etalonnak számító Genti tűzkísérlet után 20 évvel, a legkorszerűbb eszközökkel készült összegzés több mint ötven ember közreműködésével készült, három éves munka eredményét tárja a szakmai közvélemény elé.

Bízunk benne, lesz lehetőség a lefordítására; addig is a kiadvány online is megtekinthető (francia nyelven).

Vissza

Ezt a hírt eddig 1275 látogató olvasta.