Híreink

Civileket vonnak be a berlini tűzoltók az elsősegélynyújtáshoz

2021. április 12. 07:30

A szív- és érrendszeri leállás az egyik legkritikusabb eset, amely a 3,6 millió lakosú Berlinben évente 7300, hazánkban kb. 26 ezer embert érint. A mellkasi kompresszió korai megkezdése az egyik leghatékonyabb eszköz a túlélési esélyek növeléséhez. Vészhelyzetben minden perc számít – ezért a berlini tűzoltók egy okostelefonos alkalmazással regisztrált elsősegélynyújtókat vonnak be az ilyen esetekbe. Az ok egyszerű: aki a legközelebb van, az tud a leggyorsabban segíteni.


Miért a tűzoltóság?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy az elsősegélynyújtás kapcsán miért a tűzoltóság kerül képbe. Az ok egyszerű: Európa legnagyobb tűzoltósága a tűzoltás és a műszaki mentés mellett az ún. sürgősségi mentésért is felel (hasonlóan az általunk is bemutatott new york-i tűzoltósághoz). A hatalmas szervezetben 35 laktanyában 4500 hivatásos tűzoltó várja a riasztást, ehhez 1500 aktív önkéntes tűzoltó csatlakozik, mintegy 58 helyen szerte a városban.

 

Szoftver és önkéntesek

Egy berlin méretű városban azonban ez sem feltétlenül elég, ha szívmasszázsról van szó – itt jön a képbe a KATRETTER nevű alkalmazás, amely civil segítségnyújtókat von be egy szívleállás esetén. A hivatalosan 2020 október közepén beindított rendszerbe minden elsősegély-ismerettel rendelkező polgár regisztrálhat. Ha a berlini tűzoltóság irányító központja olyan vészhívást kap, amely szív- és érrendszeri leállásra utal, riasztja a legközelebbi egységét és egyben a vészhelyzet koordinátáit automatikusan továbbítja a KATRETTER rendszerbe. Ezután a rendszer ellenőrzi, hogy a jelzés közelében vannak-e önkéntes elsősegélynyújtók, és riasztási hanggal aktiválja őket. Az elsősegélynyújtó három válaszlehetőség közül választhat: elfogadhatja és elutasíthatja a riasztást, illetve jelezheti, ha már eleve a helyszínen van. A riasztás elfogadása esetén megkapja az eset címét és a további információkat, ezzel pedig az esélyt, hogy mindenkinél hamarabb odaérjen, és az életmentésben közreműködjön (legalábbis addig, amíg a tűzoltók a helyszínre nem érnek).

 

A környékbeli elsősegélynyújtókat riasztják

Az alkalmazás készenléti állapotban rendszeres időközönként monitorozza a felhasználó hozzávetőleges helyét. A pontos helyet csak veszélyhelyzetben lehet meghatározni. Ilyenkor legfeljebb három elsősegélynyújtót aktivál a szoftver, városi területen 500 m, elővárosi területen 1000 m sugarú körzetben a helyszín körül.

Az alkalmazás fejlesztése a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott ENSURE kutatási projekt eredménye, amelyhez a Berlini tűzoltóság 2017-ben csatlakozott.

A KATRETTER alkalmazás egyéves próbaüzeméből származó kezdeti tapasztalatok nagyon ígéretesek, mivel az ilyen szív- és érrendszeri riasztások majdnem egyharmadában életmentő segítséget nyújtottak az önkéntesek. Az ambiciózus cél: a berlini lakosság körülbelül egy százaléka, kb. 40 ezer polgár regisztrálja magát.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1023 látogató olvasta.