Híreink

Esettanulmány: zajvédő kerítés Heraklith C fagyapot lapokból

2021. február 23. 07:30

Egy fémhulladék-feldolgozó vállalkozás bővítése miatt a telephelyen szükségessé vált egy új, zajvédő kerítés felépítése, nehezen éghető (B-s1, d0) Heraklith C 50 mm típusú táblákból.


Egy Salgótarján külvárosi részén, de még belterületen működő fémhulladék-feldolgozó vállalkozás esetén eszköz, technológia és tevékenység bővítése tette indokolttá a telephely – egyébként érvényben lévő – zajkibocsátási határozatának felülvizsgálatát, figyelemmel a megváltozott hatásterület alakjára. A feladat megoldásaként új kerítés építése kínálkozott, építésztervező bevonásával.

 

A kerítés

A kerítés méretei (4,5 m magasság, 130-140 m hosszúságban) komoly alapozást, vasalást, acéltartók beépítését tett indokolttá. A hangelnyelő szerkezet a tervező előírásának megfelelően 50 mm vastag (nehezen éghető – B-s1, d0) Heraklith C 50 mm típusú táblákból készült, a zajforrás oldaláról acélcsavarokkal rögzítve. A fagyapot építőlemezek időjárásállóságát hidrofóbizáló alapozó és homlokzatfesték (gyári bevonat) biztosítja. A kerítés külső oldala acéllemez borítást kapott, míg felülről a szerkezetet fémlemez zárással látták el, a csapadék behatolásának megakadályozására.

A hatósági eljárás menetét, körülményeit és értékelési szempontjait a 284/2007.(X.29.) Kormányrendelet, és vonatkozó szabványok (MSZ 18150-1, MSZ 184/7-83, MSZ 15037 - stb.) írják elő.

 

Az eredmény

A követelményértékeket bőven teljesítő eredmények születtek (megállapított zajkibocsátási értékek 50 dB). A vizsgálatot és annak értékelését szakértő végezte el. A zajvédett terület mérési adatai a jegyzőkönyv szerint rendre 42-45 dB közötti értéket mutatnak. Csak érdekességként: a megbízó is végzett néhány nem autentikus zajszintmérést (természetesen nem szabvány szerint, inkább csak tájékoztatás céljából), amelynek eredménye: több mint 20 dB zajszint csökkenés, a kerítés megépítése után.

A képen látható pillanatfelvétel a zajszennyezett terület adatait mutatja. Jól olvashatóak azon értékek (átlag, maximum és minimum érték, továbbá a csúcsérték) melyek a kerítésen belül vannak jelen.

 


www.knaufinsulation.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 656 látogató olvasta.