Híreink

Erdőtűzoltó-készlet: 20 ezer liter, repülőgépről

2024. január 15. 08:31

Az Airbus Defence and Space új erdőtűzoltó-készlet prototípusát tesztelte még tavaly decemberben Spanyolországban. A katonai repülőgép rakterébe könnyen telepíthető konténerből akár 20 ezer liter oltóanyag is célba juttatható.


Néhány éve írtunk a RescEU-programról, amelynek keretében az EU tűzoltó repülőgépekből álló, gyors reagálású flottát hozott létre a területén létrejövő erdőtüzek kezelésére. A flottát adó Bombardier 415 típusú gépekkel ellentétben – amelyeket kifejezetten tűzoltásra fejlesztettek – az Airbus most egy olyan erdőtűzoltó készletet mutatott be, amellyel meglévő katonai szállítógépek alakíthatók néhány bevetés erejéig tűzoltó repülőgépekké.

Csak egy konténer

Az ún. Roll-on/Roll-off konténer lényege, hogy mindent tartalmaz, amire a repülőgépes tűzoltáshoz szükség van, és könnyen telepíthető egy meglévő Airbus A400M típusú katonai szállítógép rakterébe. Mivel a telepítés nem igényel módosításokat, a konténert gyakorlatilag bármelyik ilyen gép tudja fogadni.

A töltés a talajon, nagy nyomású szivattyúk segítségével történik, mindössze 10 perc alatt, a célba juttatott oltóanyag mennyisége pedig a jelenlegi prototípus esetén 20 ezer liter – a Spanyolországban elvégzett tesztek alapján kb. 400 méter hosszú sávban megfelelő a kijuttatott koncentráció a sikeres oltáshoz. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 212 látogató olvasta.