Híreink

Hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése? – Mekkora a kereskedelmi szálláshely befogadóképessége

2024. január 08. 08:46

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése? Itt nem a legnagyobb helyiség, hanem a teljes szálláshely befogadóképessége a feltétel. A látszólag egyszerű feladat mögött is több kérdés húzódik. Vegyünk néhány példát, amire a cégeknek, szervezeteknek választ kell adni.


A jogszabály módosítás alapján 2024. január elsejétől nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése:

  • ha ötvennél kevesebb munkavállalót alkalmaznak;
  • ha a legnagyobb helyiségük befogadóképessége kisebb 50 főnél;
  • a 10 főnél kisebb befogadóképességű kereskedelmi szálláshelyeknél. 

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, amely során ellenérték fejében az adott szálláshelyre vonatkozó jogszabályok szerinti követelményeknek megfelelő szállást biztosítanak.

A kapcsolódó fogalmakat két jogszabályban kereshetjük.

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 

22. szálláshelyszálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített vagy használt épület, önálló rendeltetési egységet képező épületrész vagy terület, valamint szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, bérbeadás keretében hasznosított, a víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 87. § 29a. pontja szerinti nyaralóhajó,

23. szálláshely-szolgáltatás: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása;

239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről

8. szálláshely ágyainak a számaa szálláshely szobáiban elhelyezett fekvőhelyek számának összessége azzal, hogy a két vendég részére alkalmas fekvőhely két ágynak számít.

9. szálláshely befogadóképességea szálláshelyen a vendégek egyidejű elszállásolására rendelkezésre álló férőhelyek száma azzal, hogy a maximális férőhely szám a szálláshely ágyai számának és az ideiglenesen elhelyezett vendégek elszállásolására alkalmas ágyak (pótágy) számának összessége.

10. szálláshely szobáinak összességea szálláshely vendégek elszállásolására alkalmas szobáinak az összessége

Kereskedelmi szálláshelynek minősülő típusok

  • Szálloda (Gyógyszálloda, Wellness szálloda, Apartman szálloda) A jogszabály szerint szálloda esetén a hasznosított szobák száma legalább tizenegy. Tehát itt kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése.
  • Panzió – Itt a hasznosított szobák száma legalább hat, de legfeljebb huszonöt, az ágyak száma legalább tizenegy. Tehát itt kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése.
  • KempingA jogszabály szerint kemping: az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített, külön zárt területen működő szálláshelytípus, amelyben szállás céljából a vendégek és járműveik számára elkülönült területet (területegység), illetve üdülőházat (lakóegység) és egyéb kiszolgálólétesítményeket és szolgáltatásokat biztosítanak, és amely legalább kilenc lakóegységgel rendelkezik. Tehát lakóegységek esetén itt kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése, területegységek esetén nem.
  • Üdülőház – A jogszabály szerint üdülőháztelep: az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, közművesített területen létesített szálláshelytípus, amelyben a vendégek részére a szállást különálló épületben vagy önálló bejárattal rendelkező épületrészben (üdülőegységben) nyújtják, amennyiben az e célra hasznosított szálláshelyek száma eléri a hármat, függetlenül a szobák vagy ágyak számától. A szabályzat készítési kötelezettséget az ágyak száma határozza meg.
  • Közösségi szálláshely – (Turistaszálló, Ifjúsági szálló, Egyéb szálláshely) A jogszabály szerint közösségi szálláshelyaz a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, amelyben az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülnek, s ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább három, az ágyak száma legalább tizenkettő. Tehát itt kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése.
  • Nyaralóhajó-szálláshely - Nyaralóhajó, amelyet nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából üzemeltetnek, de szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosítanak, és ahol az e célra hasznosított nyaralóhajó belsejében kialakított, ággyal rendelkező lakóegységek száma legalább kettő, az ágyak száma minimum négy, befogadóképessége a nyaralóhajó személyzetével együtt legfeljebb 12 fő. A szabályzat készítési kötelezettséget az ágyak száma és a személyzet létszáma együtt határozza meg.
  • Egyéb szálláshely – (Fizetővendéglátás, falusi szálláshely)
  • Falusi szálláshely – a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, stb bemutatása.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 701 látogató olvasta.