Híreink

Hatalmas robbanás Alsózsolcán – alumíniumdarálék égett

2024. január 05. 15:18

Egy ezer négyzetméteres épületben alumínium hulladékot feldolgozó csarnokban keletkezett a tűz csütörtök délután. A robbanás méreteire jellemző, hogy az Időkép kameráján is jól látható. Ennek ellenére a tűz kb. száz négyzetmétert érintett, mert a miskolci és a tiszaújvárosi tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezni. Ettől az alumíniumpor még potenciálisan nagy veszélyt jelent.


A helyi lap (a baon.hu) tudósításában látható az említett Időkép felvétele és további helyszíni képek. A tűzben alumíniumdarálék, targonca, valamint feldolgozó- és kiszolgálógépek égtek. Dojcsák Dávid tűzoltó százados és Lőkös Gábor tűzoltó százados felvételeit pedig itt közöljük.

 

Fémtüzek veszélye

Elvben a legtöbb fém tűzveszélyes, de a szokásos atmoszférikus körülmények között különösen a lúgos és alkáliföldfémek érintettek. A finom alumíniumpor levegővel érintkezve rendkívül reaktív és spontán meggyullad. 

A fémtüzek által okozott égések rendkívül súlyos, nagyon nehezen kezelhető és nehezen gyógyuló sérüléseket okoznak.

A fémtűz fő veszélye ugyanis, hogy rendkívül magas hőmérsékleten (2000 °C) a víz oxigénre és hidrogénre bomlik. Ennek eredményeként fennáll a gyors gázrobbanás veszélye, ezért a víz nem használható oltóanyagként. Minél melegebb a fémtűz, annál veszélyesebb a víz használata. Ez persze már egyfajta fogódzót is jelent a tűzoltó és a céges tűzvédelmi szakember számára, mert nem mindegy, hogy milyen meleg!

  • 1500 °C-os tűzhőmérsékleten a víz kb. 0,2%,
  • 2000 °C-ig kb. 2% és
  • 2500 °C-on már 9% hidrogénre és oxigénre bomlik.

 

Különleges veszélyek

  • Disszociáció (a víz felbomlása) nedves oltóanyagokban, amelyeken keresztül hidrogén és oxigén szabadul fel → Robbanásveszély!
  • Az égéstermékek mérgezőek és maró hatásúak.
  • Az erős fény / UV sugárzás károsítja a szemet.
  • Nagyon magas égési hőmérséklet (legalább 1000 °C, a fémtől függően akár 4000 °C is).
  • Nagyobb tüzek esetén az oltóanyag alkalmazása, a tűz okozta hő miatt az oltáshoz szükséges megközelítés nehézkes lehet.

 

További információ a fémtüzekről korábbi cikkünkben, itt olvashatnak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 394 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: