Híreink

Hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése? – A foglalkoztatottak száma alapján

2024. január 04. 07:54

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése? A foglalkoztatottak száma az egyik feltétel. A látszólag egyszerű feladat mögött is több kérdés húzódik. Vegyünk néhány példát, amire a cégeknek, szervezeteknek választ kell adni.


A jogszabály módosítás alapján 2024. január elsejétől nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése:

  • ha ötvennél kevesebb munkavállalót alkalmaznak;
  • ha a legnagyobb helyiségük befogadóképessége kisebb 50 főnél;
  • a 10 főnél kisebb befogadóképességű kereskedelmi szálláshelyeknél. 

Munkavállalók száma

  • Az alkalmazott munkavállalók száma viszonylag egyszerűen megállapítható: a munkavégzésben részt vevő családtagok és a foglalkoztatott munkavállalók száma együttesen.
  • Hogy ne legyen, olyan egyszerű ott van még a kölcsönzött munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolja, de a kölcsönvevő foglalkoztatja, tehát beszámítandó az 50 főbe.
  • A hab a tortán az idénymunkás alkalmazása, amely például a mezőgazdaságban és a túrizmusban jellemző, ide sorolható még az alkalmi munka is. Márpedig ez is foglalkoztatásnak minősül, így lehet, hogy az adott időszakokban átlépik az 50 főt.
  • Még nehezebb ügy egy építkezés, ahol az alvállalkozók külön-külön egymás mellett dolgoznak. Tíz-tizenöt cég, akár 490 - 700 fővel is dolgozhat tűzvédelmi szabályzat nélkül az építkezésen, feltéve, hogy a beruházó is 50 fő alatti cég. Itt célszerű lenne egyértelművé tenni, hogy szükséges. Akár az üzemeltetőre vonatkozó szabályok alkalmazásával. (Ttv. 19.§ (4). bek.)

 

Ötven munkavállaló alatt is kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni?

Tűz- vagy robbanásveszélyes anyaggal foglakozó cég

  • fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állítanak elő, dolgoznak fel, tárolnak és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 1000 kg vagy liter mennyiséget,

Szabadtéri tárolást 1000 m2 felett végző cég

  • mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó anyagot, terméket tárolnak és az egy telephelyen a szabadtéri tárolásra szolgáló összesített alapterület meghaladja az 1000 m2-t,

Iskola, óvoda, bölcsőde, gyerekotthon, ápolási otthon 20 gondozott felett

  • amelyben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik és e személyek egyidejű létszáma meghaladja a 20 főt.

A jogszabály szövege szerint itt sem kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni, de ezeknél a cégeknél érdemes lehet elgondolkodni rajta. A jogszabály szerint ugyanis, ezekben az esetekben, ha 50 fő feletti munkavállalót alkalmaznak, akkor a tűzvédelem biztosításáról megfelelő szervezettel, tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel, illetve szolgáltatás igénybevételével kell gondoskodniuk. A kérdés, hogy kevésbé veszélyesek, ha 50 főnél kevesebben teszik ugyanezt?

 

Oktatás – szabályzat – kockázat?

A belügyminiszter 101/2023. (XII. 29.) BM rendelete a tűzvédelmi szabályzatról, a tűzvédelmi házirendről, valamint a tűzvédelmi oktatásról részben választ ad a kérdésre, ugyanis meghatározza azon munkáltatókat (ez lehet akár a Ttv. 22. § (3) bekezdése szerint a munkáltatók kockázati osztályba sorolása) ahol évenkénti tűzvédelmi oktatást kell tartani.

  1. Ha szabályzat készítésére kötelezett vagy
  2. az általános tűzvédelmi szabályzatot alkalmazza, vagy önként tűzvédelmi szabályzatot készít és
  • az  általa üzemeltetett, bérelt épületben, épületrészben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása, foglalkoztatása történik, vagy
  • olyan épületet, épületrészt, szabadteret üzemeltet, bérel, amely 1000  kg vagy 1000  l mennyiséget meghaladó fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag – az  üzemanyagtöltő állomásokon a  kimérő szerkezetekhez kapcsolódó technológiai tartályokban tárolt üzemanyagot figyelmen kívül hagyva – előállítására, feldolgozására, tárolására szolgál, és az  anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő.

E szerint ezekben az esetekben évenkénti tűzvédelmi oktatást kell tartani, de ötven munkavállaló alatt nem kell tűzvédelmi szabályzatot készíteni!? Kivéve, ha egyébként kötelezett.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 927 látogató olvasta.