Híreink

Tűzátjelzés lakóépületekből is – módosulás a védett ingatlanokban

2023. március 06. 08:24

A több, mint 10 éve kizárólag átjelzéssel foglakozó IntelliAlarm folyamatosan gyűjti és elemezi a jelzések típusát, gyakoriságát, az átviteli útvonalak használatát és a jelzések utóéletét is. Tapasztalataik szerint egyre nagyobb számban jönnek rá a lakó- és közösségi létesítmények üzemeltetői a tűzátjelzés fontosságára, valamint egyre jobban képesek ezt felhasználni az emberi életek védelmére és az anyagi károk mérséklésére.


Védett ingatlanok – változó arányok

Elsőként a nagyobb tűzjelző rendszerrel rendelkező ipari vagy közületi objektumokat jelentek meg. Ugyanakkor az utóbbi években jelentős energiát fordítottak a kisebb tűzjelző hálózattal rendelkező létesítményekre is.

2021-re a védett lakóingatlanok száma elérte a teljes ügyfélszám 10%-át, a szélesebb körben vett lakhatást biztosító ingatlanok (hotelek, panziók, idősotthonok, kollégiumok, egyéb szálláshelyek) száma pedig elérte a teljes ügyfél állomány közel egynegyedét.

Védett ingatlanok típus szerinti megoszlása

 

A jelzések alakulása – lakóingatlanokból

A tűzjelzések számának elemzéséhez az UniAlarm rendszerünkből évekre bontva kiszűrtük a hiba- és eseményjelzéseket, valamint a karbantartások alatt érkezetteket. Így kizárólag a Katasztrófavédelemhez is továbbított tűzjelzéseket vizsgáltuk: ez évente átlagosan 2268 db egyedi tűzjelzést jelent.

Ebből a közel 2300 átjelzésből egyfajta trendet figyelhetünk meg:

  • a lakóépületekből (kék) érkező jelzések száma növekvő tendenciát mutat, míg ezzel együtt
  • az egyéb szálláshelyekből (narancssárga) érkező jelzések száma stagnál,
  • az ipari, közületi ingatlan (szürke jobb oldali tengelyen) esetében viszont jelentősen csökken.

 

A tűzátjelzések megoszlása 2016–2020

 

Ennek oka egyfelől természetesen az, hogy az ipari, közületi üzemeltetők jobban tudják korlátozni a téves jelzésekre lehetőséget adó események bekövetkezését, a lakó ingatlanok számának növekedésével viszont egyértelműen látszik az ezekről a helyekről érkező jelzések megnövekedett száma is.

Jelzések száma lakóingatlanokból és szálláshelyekről

 

Vannak olyan egyedi helyek, ahol kiugróan magas a jelzésszám. Ezek többnyire hotelek, ahol a vendégek dohányzása vagy éppen esti italozás utáni kézi jelzésadó aktiválása indítja be a riasztásokat. A másik csoportba a bentlakásos intézmények tartoznak, melyek között abszolút csúcstartó egy nyugdíjasház, melynek konyhájából 5 év alatt 187 db egyedi tűzjelzés futott be központi rendszerünkbe.

 

Hatékony védelem

Az adatok legszerencsésebb része, hogy valós tűzeset mindössze 3 alkalommal történt, és egyetlen esetben sem volt személyi sérülés. A jelzések egy része már a beérkezése után pár másodperccel, másik még vonulás közben lemondásra kerül és csak minimális számban érkeznek a helyszínre a tűzoltó szerek.

A témában járatlan üzemeltetők gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy ha ennyire jók az arányok, akkor miért van szükség egyáltalán erre az egész rendszerre?

A válasz természetesen az, hogy ezek a jó statisztikák nagy részben annak köszönhetőek, hogy tűzjelző és átjelző rendszer üzemel: a folyamatos karbantartás, a személyzet oktatása, a hibák azonnali feltárása, stb. mind-mind elősegítik, hogy a tüzek véletlen kialakulása esetén minél gyorsabban felismerhető legyen a vészhelyzet, és az a lehető leggyorsabban semlegesítésre is kerülhessen.

 

Jelzésszűrés – Mesterséges intelligencia?

A legfontosabbnak továbbra is azt tartjuk, hogy egyre növekedjen az átjelzésben résztvevő objektumok köre (bár régebbi épületeknél még a tűzjelző rendszer sem mindig megoldott). Ehhez szükséges lenne a hatóság és a szolgáltatók közötti szélesebb együttműködés, és nyilván az üzemeltetők azon felismerése is, hogy ez nem egy felesleges teher, hanem az elérhető védelem legmodernebb formája.

Szerencsére jó tapasztalataink is vannak bőven: egyre több üzemeltető, közös képviselő és épület tulajdonos számára vált egyértelművé, hogy az életvédelem (és így a tűzvédelem is) egy lehetőség és nem kötelezettség; ha valaki valóban védeni szeretné az ingatlanban dolgozókat vagy lakókat, akkor számára az átjelzés a nyugalmat tudja biztosítani!

 

Kovács Zoltán műszaki igazgató
IntelliAlarm Zrt.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 571 látogató olvasta.