Híreink

Különleges megoldás egy különleges kihívásra – Polon-Alfa rendszerek a vasúti közlekedésben

2023. február 24. 07:30

A vasútfejlesztés újabb állomásaként a Budapest-Esztergom vasútvonal megújítása során egy különleges kihívásra – a gépészeti terek felügyeletére – kellett megoldást találni. A kihívásra a választ a Polon-Alfa VENO integrációs szoftver alkalmazása jelentette.


Integrált biztonságtechnikai rendszer

A Budapest–Esztergom-vasútvonal a MÁV egyik legjelentősebb forgalommal rendelkező útvonala, miután a vonal mentén található agglomerációs településeken a népesség gyors ütemben növekedett. Ezért a vonal felújítása és átépítése komoly kihívás volt, aminek egyik fontos, a biztonságot alapvetően befolyásoló eleme az idén nyáron lezárt projekttel fejeződött be. Ennek során a Budapest-Esztergom vasútvonal 10 gépészeti terét összefogó, integrált biztonságtechnikai rendszer jött létre. A rendszer a vonal felújításánál kiépített biztosító berendezések és kapcsolók védelmét hivatott ellátni.

A telepítés során a teljes vonal 10 pontján, összesen több mint 50 peronszekrényben került kialakításra objektumvédelmi rendszer. A fejlesztés célja az volt, hogy e csomópontok felügyeletét egy központi irodából lehessen biztosítani.

Feladatai a behatolás és hőmérsékletváltozás észlelése, valamint bizonyos helységek esetében a klímaberendezés meghibásodásának minél korábban történő észlelése voltak.

 

VENO integrációs szoftver

A kiépített rendszer központja a VENO integrációs szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a szekrények felügyeletét fizikai helytől függetlenül, egyetlen PC-ről el lehessen látni. A VENO szoftverbe az I/O 1000M modul segítségével kerültek integrálásra a peronszekrényekben elhelyezett nyitás- és hőmérséklet-érzékelők.

Az I/O 1000M egy olyan relé modul, amely lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb perifériákat tudjuk csatlakoztatni a felügyeleti rendszerhez, így a VENO

  • a füst-, láng- és gázérzékelés mellett, akár
  • páratartalomra,
  • hőmérsékletre, vagy
  • egyéb szenzorokra reagálva végrehajthatja az előre megadott vészforgatókönyvet.

A Budapest-Esztergom vasútvonal projekt során, a NOVUS kamerarendszer telepítésével vált teljessé a gépészeti terek felügyelete. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy riasztás esetén a VENO, az illetékes személy figyelmeztetésén túl, egy térképen jelezze a riasztás pontos helyét és automatikusan megjelenítse a helyszínen lévő kamerák élőképét is. Ennek segítségével a felügyeleti központból, helyszíni kiszállás nélkül is megállapítható a riasztás pontos oka.

A VENO gyártójának magyarországi képviselete – a POLON-ALFA MAGYARORSZÁG Kft. – a tűzjelző rendszereken felül videómegfigyelés, behatolásjelzés és beléptetés terén is kínál megoldásokat, így a fent említett vasúti projekthez hasonló, komplex rendszerek kivitelezésében is képes kiszolgálni partnereit.

 


Polon-Alfa Magyarország Kft.
H-1033 Budapest, Szőlőkert utca 13.
www.polon-alfa.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 654 látogató olvasta.