Híreink

Új alacsony nyomású, beépített vízködoltó

2023. február 23. 08:23

Az EconAqua U16 vízködoltóval a Minimax továbbfejleszette a Minifog EconAqua alacsony nyomású vízköddel oltó rendszerét. Az alacsony nyomású vízködrendszert a VdS legfeljebb 3,6 méter belmagasságú, többszintes parkolóházakban és mélygarázsokban való használatra engedélyezte.


A gyártó szerint az EconAqua alacsony nyomású technológiával a nagy nyomású, vízköddel oltó rendszerekhez hasonló hatékonyságot érnek el. Az új U16-os sprinklert szabványos tűzkísérlet-sorozatban tesztelték a VdS 3883-4 és a prEN 14972-5 szabványok szerint. Ennek érdekében a Minimax tűzvédelmi kutatóközpontjában szimulálták a járművek jellemző elrendezését egy többszintes parkolóházban. 

A VdS Schadenverhütung által felügyelt tűztesztek kimutatták, hogy az EconAqua alacsony nyomású vízköd-rendszer a klasszikus sprinkler rendszerrel egyenértékű tűzvédelmet nyújt lényegesen alacsonyabb vízfogyasztás mellett. Mindezt 3,6 m-es belmagasság mellett is.

A gyártó szerint a Minifog EconAqua rendszerrel, a hagyományoshoz képest, akár 85 százalékos vízmegtakarítás is elérhető. Az alacsonyabb vízfelhasználás pedig tűz esetén az esetleges oltási vízkárokat minimálisra csökkenti.

A Minifog EconAqua vízköddel oltó rendszerek csőfűtés nélkül is használhatók többszintes parkolók és egyéb fagyveszélyes területek védelmére, hiszen a klasszikus oltórendszerekhez hasonlóan száraz csőhálózatok alakíthatók ki velük. Ezeket készenlétben sűrített levegővel töltik fel. További előnyként említik a hagyományos sprinklerrendszerekhez képest a kisebb csőátmérőknek köszönhetően helytakarékosan alkalmazhatók, amely különösen álmennyezeteknél jelentős.

Ebből eredően az alacsony nyomású vízköd oltórendszer különösen olyan helyiségekben lehet előnyös, ahol el kell kerülni a vízkárokat, ahol helyhiány van. Ennek megfelelően irodai és adminisztrációs épületekben, kórházakban, múzeumokban, szállodákban vagy mélygarázsokban történő használatra javasolják.

www.minimax.de

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 487 látogató olvasta.