Híreink

A kábelek és csövek tűzgátló lezárása

2021. május 18. 08:37

A kábel és csőátvezetések a tűzterjedés kritikus elemei lehetnek, amelyeken keresztül füst és láng terjedhet. Ezért a tűzgátló szerkezeteken áthaladó kábeleket és csöveket megfelelő tűzálló tömítésekkel kell védeni, hogy azokon keresztül a füst és a láng ne tudjon átterjedni.


A tűzszakasz integritásának biztosítása tűzálló tömítéssel

A tűzvédelmi követelmények alapján az épületeket tűzszakaszokra osztják, illetve vannak olyan egyéb épületszerkezetek ahol a tűz átterjedését meg kell akadályozni. A cél minden esetben, hogy a tűz ne terjedhessen át más részekre.

Az így kialakított szerkezetek nagy mértékben csökkentik az egész épületre kiterjedő tűz kockázatát. Az e követelményeknek megfelelő falak kialakítása viszonylag egyszerű, de gyakran előfordul, hogy ezeken a falakon áram- és adatkábelek, gáz-, levegő- vagy vízvezetékek haladnak át.

Az ezek átvezetéséhez kialakított nyílások jelentik esetünkben a potenciális veszélyforrást, mivel ezeken keresztül a füst és tűz átterjedhet. A tűzgátló szerkezetre előírt tűzállóság biztosítása érdekében ezeket a nyílásokat meghatározott tűzálló anyagokkal kell feltölteni. Valójában az ilyen nyílásokon a füst, a hő és a lángok könnyen átterjedhetnek. Ezzel kapcsolatban a Tűzszakaszok térbeli elválasztásának alapszabályai című anyag ajánlható.

Ezzel a létesítés kérdése jól kezelhető. A következő veszélyforrás a használat során keletkezik. A tűzálló tömítés, még ha helyesen is van felszerelve, később új kábelek beépítésekor, vagy a helytelen karbantartási eljárások során eltávolításra kerülhet. Gyakori probléma, hogy

  • a tűzgátló tömítőanyagot a karbantartási munkák előtt eltávolítják, de a befejezés után nem pótolják.
  • a gyakorlatlan karbantartók az eredeti tűzálló tömítést más olcsóbb éghető anyagokra cserélik le. Ilyen esetekben fontos a karbantartási munkára vonatkozó eljárások és követelmények írásos meghatározása.

A megfelelő lezárási módszer kiválasztása az alkalmazott rendszer típusától függ.

  • Éghető kábelek esetében a járatokat hőmérséklet hatására táguló anyagokkal kell lezárni. Valójában tűz során az elektromos vezető körül lévő műanyag ég, füstöt és akár lángot keltve, ezért a védőanyagnak szét kell terjeszkednie, úgy hogy kitöltse az összes üres helyet a vezető szakasz körül. Ehhez olyan tűzálló bevonatokat, tűzálló habokat alkalmaznak, amelyek ellenálló képessége akár 180 perc.
  • Alternatív megoldás a tűzpárna: ezek inert és intumáló anyagokkal töltött zsákok, amelyek a kábeltálcán helyezkednek el az elektromos kábelek felett. A hőmérséklet növekedésével a táska belsejében lévő anyag kitágul és kitölti a kábelek körüli teljes teret. Egy ilyen rendszert meglehetősen könnyű eltávolítani.
  • Ha egy éghető cső keresztezi a falat, akkor tűzálló gallért kell használni; ez a speciális gallér egy kerek fémvázból áll, amely tágulásra képes anyagot tartalmaz. Magasabb hőmérsékleten ez az anyag kitágul (megduzzad) és kitölti az égett cső miatt üresen maradt helyet.

Harangi Mariann

Vissza

Ezt a hírt eddig 1358 látogató olvasta.