Híreink

Doktori értekezés – Az erdőtüzek oltásának hatékonyságát növelő módszerek kutatása és fejlesztése

2021. június 03. 09:57

Bodnár László a NKE Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék tanársegédje, a Katonai Műszaki Doktori Iskola doktorjelöltje doktori (PhD) értekezésének online nyilvános vitájára került sor június 1-én. Érdemes lesz figyelni tudományos eredményeire, mert azok a megelőző és a mentő tűzvédelem területén is több új elemet tartalmaznak, amelyek közül jó eséllyel több is megvalósulhat a jövőben. Röviden összefoglaljuk főbb megállapításait.


Dr. habil. Restás Ágoston témavezetésével az éghajlatváltozás miatt egyre izgalmasabb téma feldolgozásába fogott kollégánk. Miközben egyes települések összenőttek a külvárosi környezettel, sokszor elmosva a korábbi klasszikus határokat új kihívásokkal nézünk szembe. A dolgozat bizonyítja, hogy a szerző kutatási célkitűzései immár tudományos eredményekként fogalmazódtak meg.

  1. Saját készítésű modell segítségével beazonosította a hazai erdőhöz közeli lakott területeket és meghatározta az ezekhez tartozó tűzkockázatokat. A hazai biomassza, tűzeseti statisztika és urbanizációs viszonyok elemzésének eredményeként megalkotta hazánk első megyei szintű EKLA tűzkockázati térképét.
  2. Ezen belül létrehozott egy zónafelosztást, ahol a tűz átterjedési kockázatának csökkentésére egy optimális belső és külső zónát hozott létre. Javaslatot tett hazánk településrendezési viszonyainak módosítására, amelynek segítségével hatékonyabbá válhat az erdőről a lakott területre történő tűzterjedés megelőzése.
  3. Új megközelítéssel vizsgálta a vonulás időveszteségének hatását a tűzoltás hatékonyságára. Új módszerrel határozta meg az időveszteség mértékét, amelyet a tűz frontvonalának növekedésével hozott összefüggésbe. Javaslatot tett a mesterséges víznyerőhelyek optimális létesítésére a vízhiányos és erdőtűzveszélyes megyékben.
  4. Javaslatot tett a tűzoltók terhelését csökkentő, az oltási képességet növelő speciális tűzoltó vázszerkezet rendszeresítése.

Ami nagyon fontos, hogy kutatási eredményei a gyakorlatban is felhasználhatók. Részben a már említett településrendezési tervekben, de különösen a tűzoltás vízellátásának biztosításában. Az általa kidolgozott ökölszabály alapján könnyen meghatározható az oltóvíz szükségletből az, hogy a tűzoltás során melyik eszköz vízszállítási képessége jelenti a legnagyobb hatékonyságot. . A mesterséges víznyerőhelyek létesítésével pedig hatékonyabbá válhat a tűzoltás vízellátása.

Az értekezés tejes szövege itt elérhető.

A szerző Védelem Tudományban olvasható publikációi:

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1398 látogató olvasta.