Híreink

Tűzállósági vizsgálatok kiterjesztett alkalmazásának szabványai magyar nyelven

2021. április 16. 10:32

Hogyan lehet a termékek tűzállósági vizsgálatának eredményeit a termék további változatai esetén is alkalmazni? Ennek határait a közvetlen és a kiterjesztett alkalmazási terület (DIAP és EXAP) jelenti, amelyekre vonatkozó szabályokat az adott termékek esetén egyedi előírások adják meg. Az MSZT 2021 áprilisában négy, EXAP-szabályokat tartalmazó szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg.


Gyártók, tervezők, hatóságok

A szabványos tűzállósági vizsgálati módszerekkel vizsgálható elemek méretének és kialakításának számos gyakorlati korlátja van. Ha az elemek nagyobbak vagy módosított kialakításúak, akkor teljesítményükről szükségszerűen meg kell bizonyosodni, azaz meg kell erősíteni, hogy az(ok) az osztály(ok), amely(ek)et az osztályba sorolási jegyzőkönyv az értelmező dokumentum adott releváns kritériumaira megad, anélkül is érvényes(ek), hogy meg tudnánk vizsgálni az(oka)t. Ennek érdekében dolgozott ki a CEN több, a különféle szerkezetekre vonatkozó kiterjesztett alkalmazási dokumentumot.

E szabványok és egyéb műszaki dokumentumok a tűzállósági vizsgálatot végző laboratóriumok, a termékgyártók számára segítséget adnak arra vonatkozóan, hogy hogyan a legoptimálisabb elvégezni a vizsgálatokat, így a magyar nyelvű változatok elkészítése kifejezetten segítheti az adott termékek gyártóit. Az alkalmazó tervezőket, kivitelezőket és a hatóságokat pedig fontos információt jelentenek az alkalmazás feltételeinek meghatározásában.

E szabványok az alábbiak:

  • MSZ EN 15254-4 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó falak. 4. rész: Üvegezett szerkezetek

A dokumentum útmutatást ad és adott esetben eljárásokat határoz meg az MSZ EN 1364-1 szerint vizsgált és az MSZ EN 13501-2 szerint osztályba sorolt tűzálló üvegezésű szerkezetek tervezéséhez kapcsolódó bizonyos paraméterek és tényezők változtatásához.

Az előző kiadáshoz képest a főbb változás a tűzálló üveg cserélési szabályainak módosítása, valamint kiegészítő szabályokkal való kiegészítés az EW-osztályozás szerinti tűzálló üvegezésű szerkezetek méreteinek csökkentésére.

  • MSZ EN 15254-5 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó falak. 5. rész: Fém szendvicspanelek

Az MSZ EN 15254-5 önhordó, mindkét oldalon fémfegyverzetű szendvicspanelekre vonatkozik, amelyeknek hőszigetelő magja mindkét oldali fegyverzethez ragasztott, az MSZ EN 14509 szerint.

  • MSZ EN 15269-1 Ajtó-, redőny- és nyitható ablakszerkezetek, valamint szerelvényeik/vasalataik tűzállósági és/vagy füstzárási vizsgálati eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. 1. rész: Általános követelmények

A dokumentum az MSZ EN 1634-1 és/vagy az MSZ EN 1634-3 szerint vizsgált tűzgátló és füstgátló ajtószerkezetek (pl. bejárati és ipari ajtók, működtetett függönykapuk és nyitható ablakok típusai) vizsgálati eredményeinek kiterjesztett alkalmazására vonatkozó általános alapelveket fogalmazza meg. Ezeket az általános alapelveket az MSZ EN 15269 vonatkozó részével együtt kell alkalmazni, attól a terméktípustól függően, amelyet kiértékelnek.

  • MSZ EN 15882-1:2011+A1 Épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálati eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. 1. rész: Légcsatornák

A szabvány megállapítja azokat a paramétereket, amelyek befolyásolják a szellőzési rendszerek légcsatornáinak (szellőzővezetékeinek) tűzállóságát. Ezenkívül leírja azokat a tényezőket is, amelyek figyelembevétele szükséges annak eldöntéséhez, hogy elvégezhető-e egy paraméter kiterjesztése pozitív vagy negatív irányban, és ha igen, milyen mértékben, a szerkezet egy nem vizsgált változatának tűzállósága tekintetében.

Az MSZ EN 15882-1 útmutatást ad a kiterjesztett alkalmazási területhez szükséges kiegészítő vizsgálatokhoz, ahol alkalmazható. Meghatározza annak mögöttes alapelveit, hogy miként lehet következtetni az adott paraméterek/szerkezeti részletek hatását a releváns kritériumokra (E, I, S).

A dokumentum csak az MSZ EN 1366-1 szerint vizsgált légcsatornákra vonatkozik, nem vonatkozik tűzállósági tulajdonságokkal rendelkező fűtő-szellőztető-légkondicionáló (HVAC) rendszereken kívül alkalmazott légcsatornákra.

 

További szabványok jönnek

Az MSZT programba vette EXAP-szabályok megadásával foglalkozó további szabványok magyar nyelvű változatának elkészítését. Az első körben a következők készülnek el:

  • MSZ EN 15254-3:2019 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó falak. 3. rész: Könnyű válaszfalak
  • MSZ EN 15254-7:2018 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó mennyezetek. 7. rész: Fém szendvicspanelek

Ezek megjelentetése az év végén várható, amelyeket az MSZT tervei szerint további területek/építőanyagok kiterjesztett alkalmazási területével (EXAP) foglalkozó szabványok magyar nyelvű változatai követnek majd.

 

Forrás: MSZT 2021. április

Vissza

Ezt a hírt eddig 1268 látogató olvasta.