Híreink

Ígéretes magyar fejlesztés: sisakba integrált életmentő

2021. április 15. 07:30

Sisakba épített, a tűzoltók környezetében jelentkező kockázatok – például CO2-szint, hőmérséklet – folyamatos megfigyelését lehetővé tévő, a bevetésirányítást megkönnyítő készüléket fejlesztett egy mérnök informatikus, és egy BME-hallgató.


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének versenyén, még 2019-ben debütált először „Életmentő Okoseszköz” néven Szepesi-Nagy István és Tóth Bálint János prototípusa. A dortmundi fejlesztésnél valamivel ambíciózusabb célokat kitűző projekt – amely a verseny Innovációs Track Fődíját is elvitte – lényege, hogy a sisakba integrálható eszköz telemetriai adatokat küld a bevetésirányítóhoz, aki így valós időben tudja megfigyelni a beavatkozó tűzoltók helyzetét. 

A monitorozható jellemzők például:

  • szén-monoxid-szint,
  • hőmérséklet,
  • füst intenzitása,
  • a tűzoltó épületben való helyzete,
  • illetve a beépített giroszkóp adataiból a tűzoltó pozíciója is (ájulás, elesés).

A sisakba szerelt eszközben az elképzelések szerint csipogó és lámpák is helyet kapnának, a kétirányú vészjelzés leadásához. A telemetriai adatok megjelenítése testre szabható a felhasználói igények szerint, illetve lehetőség nyílik az adatok tárolására és későbbi kiértékelésére is.

A fejlesztők meghívást kaptak a 2019-es Kutatók Éjszakájára is, jelenleg pedig a lehetőségeket keresik az eszköz továbbfejlesztésére, illetve esetleges rendszeresítésére.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1238 látogató olvasta.