Híreink

Kétirányú kiürítés – Új fogalmak a tervezett OTSZ-ben!

2021. június 21. 08:36

​Az OTSZ tervezet fogalmai között olyan új fogalmakkal kell megismerkednünk, mint a kétirányú kiürítés, a független kétirányú kiürítés, a helyiségen vagy szinten belüli kétirányú kiürítés. Mi ebben az új? Mit jelent mindez a tervezési gyakorlatban? Milyen feladatokat ró a használati tűzvédelemben dolgozókra?


Első olvasatra valami egészen új dolog olvasható a tervezetben. Deklaráltan megjelent a két irányból való kiürítés fogalma és megoldásainak definíciója. Ízlelgessük ezeket, mert sok feladatot jelent a tervezés szintjén és a gyakorlatban ennek biztosítása és ellenőrzése során.

  • kétirányú kiürítés: a tartózkodási hely, helyiség, önálló rendeltetési egység elhagyása két, egymástól részben vagy teljesen eltérő, a kiürítést önmagában is biztosító útvonalon keresztül történhet a biztonságos térig, amely lehet:
  • független kétirányú kiürítés: a tartózkodási hely elhagyása meghatározott mértékű közös útvonalszakaszt leszámítva két, egymástól független útvonalon keresztül történhet a biztonságos térig,
  • helyiségen belüli kétirányú kiürítés: a tartózkodási hely elhagyása meghatározott mértékű közös útvonalszakaszt leszámítva két, a helyiségen belül eltérő irányú, a helyiségen kívül – ha van további útvonal – egymástól független útvonalon keresztül történhet a biztonságos térig
  • szinten belüli kétirányú kiürítés: a tartózkodási hely elhagyása meghatározott mértékű közös útvonalszakaszt leszámítva két, egymástól független útvonalon keresztül történhet a szint elhagyására szolgáló térbe (elsősorban: lépcsőházba) jutásig, a szint elhagyása közös útvonalon keresztül történik

Mennyire új a feladat?

Ha egy kicsit alaposabban végiggondoljuk az eddigi OTSZ-ben előírtakat, akkor láthatjuk, hogy nem új előírásról van szó, pusztán az eddigiek fogalmi szinten való megjelenéséről és azok pontosításáról.

Az OTSZ VÉDELMI CÉLOK ÉS TERVEZÉSI ALAPELVEK fejezetében a

6. § (3) szerint:

Az építményben tartózkodók részére biztosítani kell

e) a kockázattól függően

6. § eb) az alternatív menekülési lehetőséget, a többirányú kiürítést,

Ennek ellenére a kétirányú kiürítés fogalmának bevezetése egyértelmű megfogalmazása a feladatoknak és valóban ideje erre az életvédelmi célt szolgáló megoldásra is nagyobb figyelmet fordítani.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1665 látogató olvasta.