Híreink

Professzionális tűzoltósági zagyszivattyúk

2021. május 13. 07:00

Oltóvízhiány, viharok, esőzés – túl sok víz: a tűzoltóságok mindegyik helyzettel gyakran kerülnek szembe tűzesetek, műszaki mentések során. Mit kell tudnia egy profi, tűzoltóknak szánt zagyszivattyúnak? A feladatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen korszerű és széles körűen bevethető víz- és zagyszivattyúkat mutatja be szerzőnk.


Meghajtási és üzemmód

A víz eltávolítására alkalmas szivattyúkat több szempontból csoportosíthatjuk. A tűzoltói bevetéseknél a döntést három tényező befolyásolja.

  • A szivattyú meghajtásának módja: lehet belső égésű, vagy elektromos motorral meghajtott szivattyú.
  • Üzemmódja szerint megkülönböztethetünk:
    • kizárólag felszívásos
    • kizárólag merülő (búvár)
    • vagy mindkét üzemmódot ötvözni képes felszívásos és merülésre is alkalmas szivattyúkat.
  • A szállított vízben fellelhető szilárd anyagok mennyisége és mérete alapján megkülönböztetünk
    • tiszta víz szállítására alkalmas víz, illetve
    • szennyezett víz szállítására (is) alkalmas zagyszivattyúkat.

A HESZTIA Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft., mint a tűzoltósági szivattyúk élvonalbeli hazai forgalmazója átemelő és búvárszivattyú kínálatából a hazánkban is egyre több tűzoltóság eszközparkjában megtalálható német SHG (Spechtenhauser Hochwasser- und Gewässerschutz) mobil speciális szivattyúit mutatjuk be. Ezekből a szabadalmaztatott CHIEMSEE szivattyú család az árvízvédelmi szivattyúk professzionális szintjét képviselik. Az alapvetően elektromos motorral hajtott szivattyú család idővel kibővült a belső égésű (benzin és dízel) motorral meghajtott ATLANTICA szivattyú családdal, a TEGERNSEE búvár szivattyúkkal, valamint az AQUATIX vízfelszívó (köznyelvben vízporszívó) berendezésekkel, így napjainkra egy komplett minden feladatra alkalmas szivattyúcsalád alakult ki.

 

CHIEMSEE elektromos zagyszivattyúk

A szivattyú család szabadalmaztatott járókerekének köszönhetően „B” kapcsokkal szerelve 70 mm, „A” kapcsokkal pedig 80 mm szemcseáteresztő képessége révén használata során nem szükséges szűrőkosár alkalmazása. Vízszállítás teljesítmény maximumuk „B” kapoccsal 1800 liter/perc, „A” kapoccsal pedig 2500 liter/perc. Meghajtásukról egy 400 V/50 Hz elektromotor gondoskodik, a szivattyú motorházának tömítettsége révén búvár szivattyúként is üzemeltethetők, melynek során a szivattyú vízbe meríthető, ez esetben külön szívóoldali tömlő szerelése sem szükséges. Mindemellett „hagyományos” átemelő üzemmódban is alkalmazhatóak, ilyenkor szívótömlőn és lábszelepen (a kezdeti légtelenítéshez) keresztül történik a felszívás. Nagy előnyük, hogy a Spechtenhauser járókerék hűtőrendszerének köszönhetően a CHIEMSEE szivattyúk

  • korlátlan ideig szárazon futás biztosak,
  • folyamatos szürcsögő üzemmódban is üzemeltethetőek.
  • Speciális szívó oldali könyök felhelyezése után pedig néhány mm vízszintig képesek víz felszívásra!


CHIEMSEE elektromos zagyszivattyú

A CHIEMSEE család „legkisebb” tagjai a MINI-CHIEMSEE névre keresztelt 230 V/50 Hz elektromos motorral meghajtott szivattyúk, melyek a náluk nagyobb CHIEMSEE szivattyúkkal megegyező műszaki megoldásokkal készülnek, tömegük, méretük és teljesítményük azonban némiképp kisebb. Elérhető „C” kapoccsal 700 liter/perc maximális teljesítménnyel, valamint „B” kapoccsal 1500 liter/perc teljesítményig, a szemcseáteresztő képességük határa pedig ez esetekben is a kapcsok belső keresztmetszete.

Minden CHIEMSEE szivattyún rendelkezésre áll egy kötélszem, mely a mélybe történő leengedést és onnan történő felhúzást teszi lehetővé. További sajátosságuk, hogy DIN szabványos hordkeretbe építik be őket, melynek négy sarkán kifordítható markolatok teszik lehetővé mozgatásukat.

 

ATLANTICA benzinmotoros átemelő szivattyúk

Mivel nem minden szivattyúzási helyzetben az elektromos szivattyú az optimális választás, ezért a német gyártó megalkotta az ATLANTICA átemelő szivattyú családot, mely a Spechtenhauser átemelő szivattyúit belső égésű motorral társítja. A négyütemű Briggs&Stratton motor által meghajtott zagyszivattyúk légtelenítése egy a szivattyú hordkeretére szerelt kézi pumpa segítésével lehetséges, így a felszívás megkezdéséhez nem szükséges feltölteni a szívóoldali tömlőket vízzel. A szemcse áteresztő képesség ezeknél is a már megszokott: „B” kapcsokkal szerelve 70 mm, „A” kapcsokkal pedig 80 mm. Maximális emelő magasságuk 18 méter, míg vízszállítási teljesítmény csúcsuk („A kapcsokkal szerelve) 2650 liter/perc. A hordkeret és a négy sarkán kifordítható markolatok azonosak a másik típussal.

ATLANTICA benzinmotoros átemelő szivattyú

 

TEGERNSEE elektromos búvárszivattyú

Kifejezetten a tűzoltók számára fejlesztették a TEGERNSEE az extra teljesítményű elektromos búvárszivattyút. Meghajtását 230 V-os (1,8 kWh) elektromotor végzi, vízszállítási teljesítmény maximuma 800 liter/perc, szemcseáteresztő képessége pedig egyedülállóan 40 mm! Maximális emelő magassága 16 méter, és a gyártótól már megszokott módon – a szivattyút oldalára fektetve – néhány mm vízszintig képes a vízfelszívásra. Tömege mindösszesen 25 kg, a tűzoltó nyomótömlő csatlakoztatása pedig B-75 kapoccsal lehetséges. Ahogy minden Spechtenhauser elektromos szivattyút, úgy a TEGERNSEE zagyszivattyúkat is motorvédő kapcsoló védi a nem kívánt motor károsodástól abban az esetben, ha a szivattyú működése akadályba ütközne, például sűrű iszap által történő eltömődés esetén.


TEGERNSEE búvárszivattyú

 

AQUATIX vízfelszívó

A vízszivattyúk után mindig marad néhány mm víz. Ha ezt is el szeretnénk távolítani, akkor van szükség az AQUATIX vízfelszívó berendezésre. Ez nem összetévesztendő a kereskedelmi forgalomban kapható „lakossági” célú vízfelszívó berendezésekkel, ezek ugyanis professzionális, nagyteljesítményű, tűzoltóságok számára kialakított eszközök. Az AQUATIX vízfelszívó berendezés meghajtását 230 V/50 Hz (1,5 kWh) elektromotor végzi. Szemcseáteresztő képessége 50 mm, vízszállítási teljesítmény maximuma pedig a 400 liter/perc értéket is eléri. A szivattyú felszívásra maximum 7 méter mélységből képes, emelőmagassága pedig eléri a 14 métert. A felszívott szennyezett vizet 80 liter mennyiségben képes gyűjteni tartályában, a folyamatos működtetés azonban C-52 kapoccsal csatlakoztatott tömlő általi elvezetéssel is lehetséges. A komplett berendezés egy masszív hordkeretre van felépítve, a 38 kg-os vízfelszívó eszköz mobilitásról pedig robusztus kerekek gondoskodnak.

A kisebb változata a MINI-AQUATIX, csupán néhány műszaki paraméterében tér el a nagyobb AQUATIX-tól. A különbség csupán annyi, hogy a MINI-AQUATIX emelőmagassága 11 méter, a vízszállítás teljesítmény maximuma 350 liter/perc, a szennyezett vizet gyűjtő tartálya pedig 47 liter. Mindehhez csekély, 24 kg-os saját tömeg társul, a mobilitást azonban ennél a típusnál is a berendezés alá szerelt kerekek segítik.

MINI-AQUATIX – AQUATIX vízfelszívó berendezések

Az ismertetett zagyszivattyúk magyarországi forgalmazója a HESZTIA Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft.

Tulok Antal
területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.
www.hesztia.hu
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1214 látogató olvasta.