Híreink

Új Rosenbauer fejlesztések a sugárcsőtől a védőkesztyűig

2021. július 21. 08:01

A Rosenbauer fejlesztőmérnökei a beavatkozó tűzoltókkal együttműködve számos új megoldással készültek a tavaly tervezett Interschutzra. Most néhány fejlesztést egy cikkben mutatunk be.


POLY oltóeszközök 

A korábbi mobil CAFS habbal oltók családja annyira megújult, hogy új nevet kapott: RFC POLY. A bevált működési elv azonban továbbra is változatlan: a rendszer főbb összetevői a tartályban lévő oltóvíz, a Sthamex 1%-os habképző anyag a tartály belsejében, víztől elkülönített tárolóedényben, valamint a tartályon kívül acél palackban tárolt sűrített levegő. A sűrített levegős palack megnyitásával biztosítható a habbekeveréshez, valamint az oltóvíztartály túlnyomásához szükséges levegőellátás, ezután az eszköz már bevethető. A típustól függően 10-16 méter vetőtávolságú oltóhabsugár szakaszosan működtetethető. A POLY oltóeszközök által előállított CAFS hab a hagyományos oltóhabokhoz képest lényegesen finomabb és homogénebb szerkezetű. Ez adja a kiemelkedő oltó- és tapadási képességét az „A” és „B” tűzosztályba tartozó tüzek oltása során, miközben a vízkár elhanyagolható mértékű. 

Az új modellcsaláddal a nedves és a száraz hab közötti váltással immár különböző nedvességtartalmú oltóhabokat lehet előállítani. A forgatókar működtetése természetesen kesztyűben is lehetséges. 
A legkisebb a POLY PORTEX SL10, egy hordozható – akár háton is viselhető – CAFS habbal oltó tűzoltó készülék, 10 liter oltóvízzel, kb. 1,5 dl 1%-os habképző anyaggal, és 1 liter 300 bar nyomású sűrített levegővel. Működési ideje: nedves habbal 55 mp, száraz habbal 70 mp, amely elég a kisebb kiterjedésű, avagy kezdeti tüzek megfékezésére.

Újdonság, hogy pirotechnikai eszközök tüzeinek oltására a speciálisan erre a célra kialakított oltólándzsa felszerelése révén tehető alkalmassá berendezésünk. 

A POLY oltócsalád nagyobb – szállítható – tagjai 50 és 300 liter közötti oltóvíztartályokkal már komolyabb kiterjedésű tűzesetek során is hatékony beavatkozást tesznek lehetővé. 

RTE FX: új sugárcsőszéria

Csúcskategóriás technológiával robbant be az RTE FX márkanév a Rosenbauer normál nyomású sugárcsöveinek kínálatába rögtön két típussal: RTE FX 235 és RTE FX 400 megjelöléssel. Az áramlási sebességmaximumok (235 vagy 400 liter/perc) és a maximális vetőtávolság-teljesítmények (35 vagy 41 méter) mutatják az eddig szinte elképzelhetetlen teljesítményt, amit szabadon forgó „C” Storz kapcsokkal láttak el. Az RTE FX sugárcsövek eloxált alumíniumból, rozsdamentes acélból, illetve üvegszál erősítésű műanyagokból készültek, és karbantartásmentes üzemeltetést garantálnak. A korszerű anyaghasználat robusztus, sérüléseknek jól ellenálló, könnyű eszközt eredményezett. Az ütés- és kopásálló működtető karral vezérelhető csúszószelep tiszta áramlási képet biztosít a nyitott és zárt állás közötti 4 rögzített fokozatban. Különleges a sugárcső fejszerkezetének kialakítása is: ütésálló gumi házba burkolt fix kialakítású kettős fogazott fémkerék, valamint beépített rugózással rendelkező új FX abszorber biztosítja, hogy a támadó sugárcsövekre jellemző optimális sugárképek tűzoltóink rendelkezésére álljanak. Az RTE FX sugárcsövek 3 előre beállított áramlási sebességgel képesek oltóvíz szállításra. Ezek: FX 235 típusnál 40/130/235, az FX 400 típusnál a 130/235/400 liter/perc értékek valamelyike. Az RTE FX sugárcsövek a klasszikus kötött/szórt/porlasztott sugárképek előállításán túl egy új, „Fast Attack” nevű funkcióval is rendelkeznek. Ez kifejezetten a zárt téri tüzeknél történő elsődleges beavatkozás megkezdéséhez van kifejlesztve. Ez a funkció a sugárkép és az áramlási teljesítmény beállítójának párhuzamos állásában jön létre, amely akár korlátozott látási viszonyok között is beállítható. Ilyenkor a sugárcső, szórt sugárkép mellett, 235 liter/perc áramlási mennyiséggel biztosítja a leghatékonyabb feltételeket zárt téri tűzoltás során. Az új RTE FX sugárcsövek mellett továbbra is elérhető lesz a már jól ismert és sokszorosan bizonyított Rosenbauer Select-Flow sugárcsőszéria is!

Gloros T1 műszaki mentő védőkesztyű

Rosenbauer Gloros T1 új műszaki mentő védőkesztyű, a hazánkban rendszeresített Rescue II műszaki mentő védőkesztyűt váltja. Az új Gloros T1 immár a jelenleg hatályos EU 2016/425 rendelet kritériumai szerint teljesíti az EN 388:2016 szabványt. Az új védőkesztyű vizsgálati jellemzői: kiemelkedő vágás elleni védelem, szakítószilárdság, és kopásállóság a jó tapintási képesség megtartása mellett. Újdonság, hogy a Gloros T1 védőkesztyű az EN 407:2020 szabványi szerinti 2. kategóriának megfelelő védelmet biztosít 250 °C kontakt hőhatás ellen is!

Kialakítását tekintve a kifinomult dizájnrészletek és korszerű anyagok felhasználása jellemzi: rugalmas kialakítás az ujjredőknél, nagy felületű szilikon bevonat a tenyérrész jó tapadásáért, valamint neoprén betétek az ízületek védelme érdekében. A KEVLAR®-ból készült vágásálló betét a tenyérrészen kívül beborítja az ujjakat is, ezáltal teljes tenyér felületi vágás elleni védelmet biztosít. A csuklórésznél gumírozott szövet zárja el a szilánkok és szennyeződések bejutását a kesztyű belsejébe, valamint karabinerrel ellátott fülek állnak rendelkezésre a kesztyűk felakasztásához. Az új Gloros T1 műszaki mentő védőkesztyű megjelenésével egy időben befejeződött a korábbi Rescue II típus gyártása és forgalmazása, már csak az új, korszerű Gloros T1 típus elérhető.

RLS lámpák lítiumion-áramforrásokkal

A folyamatos innováció a tűzoltás körülményeit szavatoló kiszolgáló tevékenységek során is elengedhetetlen. Ilyen a kárhely megfelelő megvilágítása is. Itt újra nagyot lépett a Rosenbauer! Az RLS 1000 és RLS 2000 típusú LED kárhely megvilágító lámpákat ugyanis már lítiumion-akkumulátorokkal gyártják. Az új, 14,4 V / 41,6 Ah teljesítményű akkuk alkalmazásával jelentősen nőtt RLS lámpák üzemideje és csökkent a tömege, miközben  lehetségessé vált a folyamatos, 150%-os fényerőn történő működés is. Ezen teljesítményszint mellett az RLS 1000 Lion LED fényszóró 6600 Lumen fényerőt biztosít kb. 11 óra folyamatos működési idővel, míg az RLS 2000 Lion LED fényszóró esetében ugyanezen értékek 12 000 Lumen kb. 4 és fél óra folyamatos működési idő. 

 


Tulok Antal területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1111 látogató olvasta.