Híreink

Ritkaság: repülőtér helyett olajfinomítóba került a Panther

2021. július 15. 08:39

Repülőtér, olajfinomító, egyre megy? Habár ez túlzás, néhány párhuzam azért vonható: nagy terület, magas tűzkockázat, kritikus infrastuktúra. Így már nem annyira meglepő, hogy a Rosenbauer egy, amúgy szinte kizárólag repülőtér-tűzoltási feladatokra alkalmazott Panthert adott át egy németországi olajfinomítónak.


Kritikus infrastuktúra

Berlin és Brandenburg térségében gyakorlatilag szinte a teljes üzemanyagigényt a Schwedtben található PCK olajfinomítóból fedik le. Csak a közvetlen dolgozók száma meghaladja az 1200-at, ezen kívül még kétezer ember dolgozik olyan vállalkozásokban, amelyek a hatalmas gyárterületen működnek. A finomítóba a nyersolajat a kb. 5000 km hosszú Barátság-kőolajvezetéken szállítják nyugat-szibériából; az üzem összkapacitása megközelíti a 12 millió tonnát. 

Veszélyes üzem

Innen nézve érthető, hogy a repülőtereken olyan népszerű Panthernek mi keresnivalója van az üzemben. A 750 lóerős motornak köszönhetően a jármű nagy sebességgel képes a hatalmas területen bárhová eljutni, ugyanakkor a helyenként rendkívül szűkké váló terekkel sincs problémája, hiszen meglepően fordulékony. A 10 500 literes oltóvíz- és az 1300 literes habanyagtartály bőven biztosít muníciót az oltáshoz, a Rosenbauer N80 szivattyú pedig 8000 liter / perc teljesítményre képes 10 bar nyomáson.

Az oltás főszereplője ugyanakkor a CONTI CAFS sűrített levegős habrendszer, illetve a STINGER 54 oltókar, amelyen egy RM 65 vízágyú és egy hőkamera is található. A kombináció nem véletlen: az oltóhab ilyen típusú tüzek oltásához megfelelő választás, hiszen például egy égő kőolajvezetékhez tapadva nagy felületen képes hűtőhatást leadni; a hőkamerával pontosan lokalizálható a tűzforrás; az oltókar pedig segít pontosan a célba juttatni az oltóanyagot.

Az átadott Panther Európában jelenleg nagyon exkluzív klub tagja: azon rendkívül kevés reptértűzoltó járművek egyike, amelyeket nem repülőtereken vetnek be.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1047 látogató olvasta.