Híreink

Securiton – Hűtőházak tűzvédelme

2021. május 28. 07:30

Azt hihetnénk, hogy ahol hideg van, ott nem keletkezhet tűz, de sajnos ez tévhit. Az égéshez három dologra van szükség: éghető anyagra, oxigénre és egy gyújtóforrásra. Ha a három feltétel közül bármelyik hiányzik, akkor lehetünk csak biztosak abban, hogy nem fog tűz keletkezni.


Még maguk a szakemberek is meglepődnek azon, hogy a hűtőházakban milyen óriási tüzek törnek ki. Az alacsony hőmérséklet nem óv meg a tűztől, hiszen a gyúlékony anyagok száma nagy, a raklapok fából, a szigetelőanyagok és a tárolásra használt ládák gyúlékony műanyagból készülnek és a tárolt javak is lángra lobbanhatnak. A hűtőházak szendvicspanel szerkezete sem úgy van kialakítva, hogy a tűzzel szemben megfelelő védelmet biztosítson. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy egy hűtőház esetén a beavatkozási idő jóval hosszabb, mint egy normál hőmérsékletű térben, ezért is fontos, hogy a tüzek kialakulását időben észleljük.

 

Lehetséges veszélyforrások

  • Elektromos kábelbevezetések helytelen kialakítása
  • Nem megfelelő kábeltípusok használata
  • Elektromos berendezések rendszeres karbantartásának hiánya
  • Eljegesedett erőátviteli gépek jégtelenítése
  • Ammónia ömlés

 

Környezeti feltételek

Automatikus tűzjelzésre a legelterjedtebb módszer a hagyományos pontérzékelős rendszer, ez azonban olyan szélsőséges környezeti feltételek mellett, amik egy hűtőházban gyakran előfordulnak, mint például a:

  • nedves környezet
  • szélsőséges hőmérséklet
  • gőz, por, gázok jelenléte
  • elektromágneses zavarok
  • szellőztető rendszerek hatásai
  • berendezések egyedi felügyelete

nem alkalmas a tűz kialakulásának korai szakaszában történő észlelésére. Általánosan elmondható, hogy a nagy belmagasság és a nehezen hozzáférhető területek miatt a karbantartás is nehézségekkel jár az ilyen rendszerek esetén, hogy a hidegben végzett karbantartási munkavégzés „kellemes” oldalát ne is említsük.

Azonban az időben nem felismert tűz általában a hűtőház és a benne található árukészlet teljes megsemmisülésével jár. Az árukészlet vagy a tűz közvetlen hatása miatt semmisül meg vagy a keletkező füst miatti ún. másodlagos hatás miatt válik eladhatatlanná, fogyasztásra alkalmatlanná, nagyon jelentős kárt okozva így a tulajdonosának, aki akár csődbe is mehet egy ilyen esemény miatt. Emiatt mondható az, hogy a hűtőházi tűzvédelem elsősorban a kármegelőzés miatt történik és válik alkalmazása értékalapú tervezéssé és felhasználássá.

Életvédelmi okokból a rendszer betervezése jelenleg nem kötelező. Ezt indokolhatja az, hogy általában egy-egy hűtőházban ritkán, ha lehet csak rövid ideig és csak kevés ember tartózkodik. Azonban ez az a nagyon veszélyes pont, amire a cikkben is fel szeretnénk hívni a figyelmet: a ritkán kinyitott hűtőházban keletkező tüzet jelzőrendszer nélkül csak akkor szokták észlelni, amikor már a hűtőház szigetelőanyaga és fala is átégett. Ekkor már sajnos nagyon késő van bármilyen értékmentésre, csak a tűznek a környezetre való átterjedését lehet megakadályozni szerencsés esetben.

Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy amennyiben több hűtőház van egymás mellett, akkor a kigyulladt egység mellett lévők is könnyen lángra kaphatnak, mivel a nagyon nagy tömegű fagyasztott élelmiszer – főleg ha húsáruról van szó – nagyon nehezen oltható el.

 

Mi a megoldás?

A svájci Securiton AG korán felismerte a különleges tűzjelző rendszerek jelentőségét és kifejlesztette a ma már világszerte alkalmazott légszívásos vagy más néven aspirációs rendszereit. A Securiton SecuriSmoke ASD aspirációs rendszere a legmegfelelőbb választás erre az igen nehéz feladatra, amely -30°C-os hőmérsékleten is nagy biztonsággal alkalmazható hűtőházakban. A légszívásos füstjelző rendszer előnyei a kiváló érzékelési tulajdonságai mellett az, hogy az érzékelők karbantartása jól megközelíthető érzékelő egységeknél történik, ráadásul a telepítési költségei a hagyományos rendszerekéhez hasonlóak. A Securiton által kínált SecuriSmoke ASD egy olyan légszívásos füstjelző, amely pontosan igazodik a hűtőházak által megszabott követelményekhez.

 

A légszívásos füstjelző működési elve

A telepített csőhálózat szívónyílásain keresztül egy ventilátor folyamatosan levegőt juttat el a védett térből a kiértékelő egységhez. Itt egy vagy két nagyérzékenységű érzékelő kiértékeli a légminta füsttartalmát, ha ez meghaladja az előre beállított küszöbértéket a rendszer riasztás-jelzést ad. Így a füstkoncentráció bármilyen kis növekedése nagyon korán érzékelhető. Három előjelzési és egy fő riasztási szint programozható potenciálfüggetlen relé kimenetekre, így nem csak a Securiton saját tűzjelző központjaihoz csatlakoztatható a rendszer, hanem bármilyen más gyártó rendszeréhez is az említett relés kimenetek segítségével. A csővezeték rendszert egy szabadalmaztatott légáramlásmérő felügyeli, ezért csőtörés vagy dugulás esetén a készülék azonnal zavart jelez. A műanyag szívócső hálózat korróziómentes és ezért nagyon tartós.

A kialakított csőhálózat szívónyílásai fűtőellenállással rendelkeznek, amelyek a hűtőházakban uralkodó szélsőséges körülmények között is kiküszöbölik a szívónyílások eljegesedését, ami különösen az ajtók közelében jellemző. Az aspirációs rendszer légáramlásmérő egységének köszönhetően csak akkor kapcsolja be a fűtést, ha egy szívócsonk valóban befagyott és amint a légáramlás ismét helyreáll, kikapcsolja azt.

A rendszer karbantartva tartós, biztonságos üzemelést tesz lehetővé, amelyet a nagyszámú hazai alkalmazás is alátámaszt.

A Securiton cég Svájcban kifejlesztett és Németországban gyártott SecuriSmoke ASD aspirációs érzékelői számos gyártó rendszerébe integrálhatóak. Alkalmazásuk ipari standardnak számít a hűtőházak, magasraktárak, szerverszobák, álpadló alatti területek, műemlék épületek (műemlék védelem), transzformátorállomások és egyéb területek tűzvédelmére.

A Securiton SecuriSmoke ASD hűtőházi telepítése és beüzemelése elsajátítható speciális szakértelmet kíván. Az ezzel kapcsolatos képzésekkel és információkkal kapcsolatban bátran keressék fel kollégáinkat azok a felhasználók, akiket ez a megoldás érdekel, illetve azok a tervezők vagy telepítők, akik ilyen rendszert szeretnének alkalmazni, de még mélyebb tudást szeretnének szerezni erről a speciális szakterületről.

 

Balázs Gábor ügyvezető igazgató
Securiton Kft., 1143 Budapest, Stefánia út 55.
Tel.: +36 1 251 8866
balazs.gabor@securiton.hu
www.securiton.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1426 látogató olvasta.