Híreink

Ismert dolgok új megvilágításban a Védelem júniusi számában

2021. május 19. 08:23

Huszonöt cikkben ismert dolgokról új megvilágításban olvashatunk: daru alkalmazása, tűzjelzés a lakóépületekben, erdő-és vegetációtűz oltás, társadalmi tudatformálás az erdőtüzek megelőzésében, elektromos autók mélygarázsokban, szimuláció kutatás, éghető gőzök, gázok; szerelt tűzgátló válaszfalak, papírmentes elektronikus tűzvédelmi felülvizsgálat. Tűzvédelmi tervező nélkül is megy?


Tanulmány

Fekete Lóránt Daruval szerelt konténer alkalmazása bázishordozó járműveken

Szerzőnk a műszaki mentő bázisokon rendelkezésre álló beavatkozó eszközök kibővítési lehetőségeit vizsgálja, javaslatot téve darus konténeres jármű kialakítására. Részletesen bemutatja a daruval felszerelt konténer sokoldalú alkalmazásának lehetőségeit.

Fekete Lóránt Konténerre szerelhető daru és az eszközök szállítása

Milyen daru alkalmas a mentő bázisokon rendelkezésre álló beavatkozó eszközök kibővítésére, a darus konténeres jármű kialakítására? Hogyan célszerű a daruhoz szükséges eszközöket szállítani?

 

Fókuszban

dr. Blahó Tamás, Kadlót András Lakóépületek – tűzjelzéstől a tűzjelző berendezésig

Az emberiség történetének egyik fordulópontja, amikor az ember felismerte a tűzben rejlő lehetőségeket, és ezzel együtt megindult – elsőként az otthona védelmével – a tűz, káros hatásai elleni védekezés.

 

dr. Blahó Tamás, Kadlót András Tűzjelző berendezés lakóépületekben – célszemlélet

A hazai tűzvédelmi szabályozás történetében mérföldkőnek nevezhető fordulat következett be 2014-ben, a jelenleg is hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásával. Az addigiaktól eltérően az elérendő célt fogalmazza meg, amelynek eléréséhez számos lehetőséget kínál. Mindez a mérnöki gondolkodás és a hatósági jogalkalmazás számára is új kihívásokat jelent.

 

Heizler György Beépített tűzjelző berendezés tervezése lakóépületben – általános és különös szabályok

Mikor, hogyan, milyen körülmények között, hova, hogyan kell, vagy nem kell beépített tűzjelző berendezéseket telepíteni lakóépületben? Mit tehet a tervező és mit a hatóság? Milyen változások alakítják a többek között lakórendeltetést is tartalmazó épületeket?

 

Tűzjelző lakásban? – Épülettípusok ahol lakások lehetnek

Az OTSZ rendeltetésalapú szabályozása jó alapot teremt a kérdés értelmezéséhez és egyben rugalmasan követni képes az építészetben bekövetkezett változásokat, nevezetesen: a többfunkciós épületek tömeges megjelenését.

 

Lakórendeltetés: külföldi és hazai szabályozás 

A német szabályozás bármelyik épülettípus esetén a lakásból, mint legkisebb önálló rendeltetési egységből indul ki, s azon belül a tűzkeletkezés szempontjából leginkább kockázatos helyiségekben teszi kötelezővé a tűzjelzők telepítését. A hazai szabályozás a lakórendeltetésben kötelező jelleggel nem írja elő tűzjelzők telepítését. Miben van azonosság és mi a különbség?

 

Rókus Imre Cédrus lakópark Szeged

A Cédrus Liget Lakópark engedélyeztetése 2017. októberében kezdődött meg. Hogyan zajlott a beruházás tűzvédelmi szempontból?

 

Rókus Imre Tűzeset a kivitelezés során – ég a lovarda

A Cédrus Liget Lakópark kialakítása során egy esetben volt tűzoltói beavatkozás. A Lovarda teteje égett. Azonnal II. kiemelt riasztást rendeltek el. A riasztási fokozat meghatározásában nagy segítség volt a híradóügyeletes helyismerete, mert tudta, hogy a helyszín az épülő Cédrus Lakópark területe.

 

NFPA – Jelző-és oltóberendezések lakástüzekben   

Az NFPA az USA-ban 2010-2014 között 24 440 olyan lakástűz adatait vizsgálta meg, amelyekben voltak beépített sprinklerek, illetve tűzjelzők. Ezek a tüzek átlagosan 35 ember halálát, 616 sérülését és 198 millió dollárt közvetlen vagyoni kár okoztak évente

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Toldi Péter Korszerűsödik az erdő-és vegetációtűz elleni tűzoltói munka

Az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósul meg egy, az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa előírásainak megfelelő ún. „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul. Mit jelent ez a hazai és a nemzetközi gyakorlatban?

 

Kovács Zoltán Vegetációtűz oltási gyakorlat – Mórahalom

Az elmúlt évben 9.000-nél több ilyen tűz volt. Ezeknek a tüzeknek a hatékony oltása – a minél kisebb erő-eszköz szükséglet érdekében – újszerű, a tűzoltás taktikájának átgondolt megválasztását és kivitelezését igényli. Ennek előkészítését szolgálta a gyakorlat.

 

Ténykép

Polonkai Katalin Tűzmegelőzési tevékenység – a 2020. év kihívásai

A 2020. év sok tekintetben különleges megoldásokat igényelt. A tűzmegelőzésben dolgozó szakembereket, a lezárások mellett, számos új feladat, jogi előkészítő munka és hatáskör várta. Hogyan alakult az elmúlt év?

 

Módszer

dr. Lenkei Balázs Ne égess minket! – a társadalmi tudatformálás új eszközei az erdőtüzek megelőzésében

Hogyan győzzük meg az embereket arról, hogy az erdőtüzek megelőzése az ő felelősségük is? Hogyan keltsük fel a figyelmüket ​és érdeklődésüket a téma iránt? Miért pont ennek szenteljenek figyelmet? Újabb betartandó szabályokkal traktáljuk őket a szabályok dzsungelében? Az egyetemi hallgatók kommunikációs kampányának vázlatait mutatjuk be a tűzmegelőzésről.

 

Kutatás

Mennyire veszélyes az elektromos autók égése mélygarázsokban?

Számos elektromos járműveken végzett tűzkísérlet szerint ezeknek a járműveknek az égésekor keletkező füstgáz összetétele a hidrogén-fluorid és a foszforsav fokozott előfordulása miatt különbözik. Ezért erre koncentráltak a svájci Empa kutatói. Az elektromos autók akkumulátorcelláinak égésekor elemezték a korom- és füstgázok, valamint a kémiai maradványok eloszlását az oltóvízben.

 

Kitekintés

Veresné Rauscher Judit Szimulációs modellezők szokásai – tudás, tapasztalat, hozzáférés

Szerzőnk a kiürítési modelleket használó tűzvédelmi szakemberek viselkedéséről szóló nemzetközi kutatás eredményeit mutatja be, amelyek a hazai viszonyok között is tanulságosak lehetnek.

 

Veresné Rauscher Judit Nemzetközi kutatások és kiürítés szimulációk fejlődése – külföldi kitekintés III.

Nemzetközi helyzetjelentés az SFPE Roadmap – Kutatási ütemterv alapján a 2019-2021 évek folyamatban levő kutatásairól és azok kézzel fogható eredményeiről és a NITS adatbázisról. 

 

Technika

Bodó László Új gépjárműfecskendő – Iveco Daily a Kötél egyesületnél

2019 januárjában BM Heros Zrt. és Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület közötti párbeszéd során kialakult egy koncepció és igény egy kisméretű nagymobilitású gépjárműfecskendőre. A fő irányvonalnak 7,5 tonnás össztömeget, összkerékhajtást, rövidtengelytávot jelöltek ki. Mi történt ezt követően?

 

Megelőzés

Bónusz János Az éghető gőzökről, gázokról, az éghetőségről

Mi az égés? Mit nevezünk oxidációnak? Mi a redox rendszer? Hogyan viselkednek az anyagok hő hatására? Melyek képesek levegővel érintkezve vagy víz hatására lángra lobbanni? Hány éghető gáz és gőz van? Ezeket a kérdéseket helyezi új/régi megvilágításba szerzőnk.

 

Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi követelmények betartása tűzvédelmi tervező nélkül

A jövő tűzvédelme a ma épülő épületektől függ! Vannak olyan beruházások, ahol nem kell tűzvédelmi tervezőt bevonni, de itt is be kell tartani a tűzvédelmi szabályokat. Ki a felelős ezért? Ha nem kötelező tűzvédelmi tervezőt bevonni, azért sok esetben érdemes lehet. A rossz terv bosszúja ugyanis később és csőstől jön.

 

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok IV.

Az Európai Unióban is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az épületek tűzvédelmére a fenntarthatósági célok szemszögéből.  A sorozatunk következő részeiben ezeket fogjuk bemutatni (EPBD, CPR, Facade, Smoke Toxicity stb.) Most nézzük, milyen szerepe lehet az CPR-nek, az építési termékekre vonatkozó szabályozásnak?

 

Eőry Emese Szerelt tűzgátló válaszfalak magasságának kiterjesztési szabályai

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a szerelt gipszkarton válaszfalak kiváló tűzgátlási tulajdonsággal rendelkeznek. Ugyanakkor az eddigi számításos módszert a tapasztalatok alapján, új valós vizsgálaton alapuló szabvány váltotta fel. A vizsgálatot és eredményeit mutatja be szerzőnk.

 

Fórum

UCS-6000 Hő-és füstelvezető rendszer

A Polon-Alfa Magyarország Kft. POLON 4000-es és POLON 6000-es szériájú tűzjelző rendszerei mellett, évről évre nagyobb érdeklődés mutatkozik az UCS-6000-es hő- és füstelvezető központok iránt. A rendszer rugalmasságának köszönhetően a 2020-as évben több mint 200 vezérlő központ került forgalomba, akár önálló rendszerként, akár tűzjelző rendszer kiegészítésként.

 

fiREG: 1 millió papírmentes elektronikus tűzvédelmi felülvizsgálat

A több, mint 1 éve hatályos OTSZ és a hozzá kapcsolódó TvMI 4.4.5 pontja lehetővé teszi, hogy a tűzvédelmi nyilvántartásokat elektronikusan vezessük. Ez áttörést hozott, mert számtalan lehetőséget teremt a tűzvédelmi vállalkozások és az üzemeltetők részére is. Az eredmény: átláthatóbb, jobban követhető rendszer, automatikusan figyelmeztet a felülvizsgálatokra. Melyek a fő tapasztalatok?
 

BOROS, az új Rosenbauer csizma

Kézbe véve az ember azt gondolja, minden tud, ami a bevetések során a tűzoltó számára szükséges. Egy új minőséget képvisel.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1236 látogató olvasta.