Híreink

Dugólétra alkalmazása hordágyként és hordágy leeresztésére

2021. augusztus 06. 08:24

Néha az ismert dolgokra is új szemmel kell nézni. Szerzőnk, Kirov Attila, a KOK tanára megmutatja, hogy a közismert dugólétrát is lehet sokoldalúan felhasználni. Bemutatja, hogy a dugólétra tagok kiválóan alkalmasak a szokásos szereléseken túl például személyek mentésére. Ennek a mindenhol meglévő eszköznek több praktikus alkalmazási lehetősége van.


Dugólétra alkalmazása hordágyként

A dugólétrák segítségével alkalmazott mentési lehetőség a dugólétra tagok hordágyként való alkalmazása. Az alkalmazás lényege, hogy a feltételezett sérültet ráfektetjük a létra tagra, ami kialakításából adódóan sínként rögzíti őt, ha megfelelően rákötözzük. Bár kényelmetlen a fekvés a létrafokok miatt, de a gerincet és a sérült fejét merev anyaga révén kellően rögzíti. Esetleg pokróc alápakolásával növelhetjük a sérült komfort érzetét, így főleg a feje nem fog kényelmetlenül felfeküdni két létrafok között. A létravégeket fogóként lehet használni, így a sérültet két fő kényelmesen, menetiránynak megfelelően tudja szállítani. Célszerű, hogy a sérült feje és felsőteste (az ember legszélesebb része) a létratag szélesebb talp felőli részén helyezkedjen el. A sérült lába kényelmesen elfér a keskenyebb létravég felé helyezve.

A létratagra a sérültet rá kell kötözni, melyre alkalmas lehet tömlőkötél, mentőkötél. Ennél a momentumnál egy fontos szabály van: a testet úgy kell rögzíteni a létrafokokhoz, hogy ne billenhessen le róla se oldalra se le-vagy fölfelé. Célszerű a mellkas vonalában, a medencénél és a lábnál is lekötni a sérült testét, továbbá a sérült fejének rögzítésére nyakrögzítőt alkalmazni. Amennyiben feltételezhető a gerincsérülés a fejet is mindenképpen rögzíteni szükséges, amit nehézkes biztonságosan megtenni, de a nyakrögzítő lehetőséget ad rá, hogy óvatosan a létrafokhoz fixálhassuk. Amennyiben ez nem lehetséges a fejet a mentés-szállítás alatt tartani kell. A felsőtestet célszerű úgy megkötni, hogy a két kéz is rögzítve legyen a testhez, így mentés közben nem fog lelógni és beakadni, nem okoz további sérülést.

Felsőtest a létrához, karok a felsőtesthez rögzítve

 

Dugólétra alkalmazása BOARD hordágy leeresztésére

Csúsztatva

A dugólétrának lehet egy olyan alkalmazása is, amikor kvázi csúszdaként használjuk és lecsúsztatunk rajta hordágyra rögzített személyt. Ezt a módszert a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport oktatói állománya kipróbálta és szélsőséges esetben, amikor nem lehetséges egyszerűbb módja a sérült magasból történő leengedésének, lehetőségként ajánlja.  A módszer a következő a létra (legalább két tag) meredek szögben, megfelelően rögzítve feltámaszkodik. A sérültet BOARD hordágyra szabályosan rögzítjük. A sérült rögzítésénél fontos, hogy a hordágyról hosszirányba történő lecsúszás ellen is biztosítsuk a mentendő személyt. Ezt pl. mentőkötélből kialakított hám segítségével tudjuk megoldani, amit a két lábra szorosan ráhurkolunk, majd a BOARD lap megfelelő fogópontjához kötünk. A leengedésénél minimum két fő a leengedési pontról vízszintesen a létra felső fokának magasságáig felemeli a hordágyra rögzített személyt, majd lassan a hordágy fej felőli végére előre rögzített mentőkötéllel elkezdi lefelé ereszteni, csúsztatni a mentendő személyt a létra tartóin.  A két eresztő ember közül az egyik mászóövének karabinerébe hurkolja bele az eresztő kötelet és úgy végezze az engedést. A másik személy folyamatosan figyelje, vezényelje az eresztést, nehogy a hordágy oldal irányba kicsússzon a létra főtartóiról. A létra aljában minimum két fő tűzoltó várja a hordágy megérkezését és mielőtt a sérült személy lába a földet elérné fogják meg a hordágyat és emeljék vízszintes helyzetbe, majd hozzák el a létrától és óvatosan helyezzék a földre, majd kössék ki az eresztő kötelet.

Leeresztve

A sérült személy leeresztése dugólétra segítségével BOARD hordágyon. A módszernél nem csúsztatjuk a hordágyat, hanem – folyamatosan vízszintesen tartva azt – leengedjük. Ezt a módszert is akkor alkalmazhatjuk, ha a mentendő személyt nem tudjuk kézben lehozni a mentés helyéről.

A szakcsoport által kipróbált és kifejlesztett módszer biztonságos végrehajtáshoz 1,5 raj szükséges. A lementés megkezdése előtt rögzíteni kell két biztosító mentőkötelet a létrára, majd a létrát szabályos létraállítással a mentési helyére kell emelni. A létra biztosítását lent öt fő (egy biztosító parancsnok és 4 fő tűzoltó) végzi.

A mentés fenti (leengedés) helyszínén lévő állománya a sérültet kiborulás, kicsúszás biztosan rákötözi a BOARD hordágyra, majd azt a lementés helyszínére viszi. A hordágyat 2 db mentőkötél segítségével a létrához, egy biztosító kötelet pedig a legfelső fok közepére rögzítik.

A fent lévő állomány a mentőköteleket szabályosan becsévéli a mászóöv zárkapcsába. A becsévélések száma a mentendő súlyától függően 1 és 3 között változhat.

Leengedésnél a fent levő mentésvezető és 3 biztosító személy a BOARD-on átfűzött és rögzített mentőkötelekkel egyszerre engedni kezdi a létrát. Lent a főtartóknál levő két személy pedig hátrafele haladva engedi a létrát, miközben másik két fő az alsó biztosító kötelekkel biztosítja a létrát kifordulás ellen.

A végrehajtáskor a BOARD hordágyat először rögzíteni kell a létrához 2 db mentőkötél segítségével. Ezek után a mentési helyen levők a két kötél segítségével felhúzzák a létrát, amit 2 fő biztosít a főtartóknál fogva és azokat emelve juttatják a hordágyat a mentés helyére. Amikor a létra függőleges helyzetben van a sérültet rögzítik a BOARD-hoz. A dugólétra alját (körmös végét) a talaj és a fal találkozási pontjához kell támasztani. Leengedésnél a fent levő 2 személy a BOARD-on átfűzött és rögzített mentőkötelekkel egyszerre engedi a létrát. A főtartóknál levő két személy pedig hátrafele haladva engedi a létrát. Nagyon fontos, hogy a mentésben résztvevők teljes összhangban dolgozzanak. Akik fent vannak nagyon figyelniük kell a leengedésnél, hogy a BOARD vízszintesen helyezkedjen el az eresztés során. A főtartóknál levőkre nehezedik a létra és a mentendő személy súlya is.

A mentés vezetőjének meg kell találnia a teljes összhangot. A próbák és gyakorlások során bebizonyosodott, hogy ezt a módszert két létratag magasságáig lehet biztonságosan alkalmazni.

 

Kirov Attila tű. alez., szakcsoportvezető
KOK Tűzoltási és Mentési Szakcsoport

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1248 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: