Híreink

Milyen vészhelyzetekre reagált az EU?

2021. június 02. 08:34

Mint az Európai Unió közvélemény-kutatásából kiderült, a katasztrófákra adott közös vészhelyzeti reagálásról viszonylag kevesen tudtak. Lássuk, melyek voltak a nagyobb esetek, és az EU hogyan támogatta tagállamait a vészhelyzetekre való reagálásban. Kik vettek ebben részt?


Olaszországtól Görögországig – Tüzek

Az Európai Bizottság 2019 óta társfinanszírozója egy rescEU tűzoltóflottának.A rescEU keretében több uniós tagállam tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket hozott össze, amelyek vészhelyzet esetén más uniós tagállamok rendelkezésére állnak, cserébe e kapacitások készenléti költségeinek pénzügyi támogatásáért. Görögországban 2019 augusztusában 24 óra alatt 56 erdőtűz pusztított; az ország segítséget kért az EU-tól a lángok megfékezéséhez. Az EU azonnal reagált: 2 olasz és 1 spanyol tűzoltó repülőgépet gyorsan a görögországi Evia szigetére küldtek.

 

Németországból Libanonba – Bejrúti robbanás

A bejrúti kikötőben 2020 augusztusában történt tragikus robbanás következtében több, mint 6000 ember megsérült, és több, mint 200-an meghaltak. A pusztító robbanást követően az európai polgári védelmi mechanizmus koordinálta az EU azonnali válaszlépését. Orvosi felszerelést és felszerelést, sebészeti és sürgősségi egészségügyi készleteket, járműveket, élelmiszereket és egyéb felszereléseket küldtek. A német katasztrófavédelem 48 órával a robbanás után érkezett Bejrútba 54 tonna orvosi felszereléssel és egy mentőflottával.

 

Litvániából Örményországba – COVID-19

Örményországnak a koronavírus-járványra, a litván mentőszolgálatok 90 ezer COVID-19 tesztet és sürgősségi orvosi csapat küldtek 2020 júniusában. Emellett az EU egy német orvosi csapatot is finanszírozott.

 

Franciaországtól Bolíviáig – Tüzek

Bolíviai erdőtüzek – az ország 2019 augusztusában segítséget kért az uniós polgári védelmi mechanizmustól. Franciaország napokon belül egy 40 fős tűzoltóegységet és 10, drónokkal felszerelt szakértőt küldött.

 

Romániától Olaszországig – COVID-19

Koronavírus-járvány Olaszországban. Románia egy 15 orvosból álló csapatot, és több tízezer védőmaszkot szállított.

 

Szlovákiától Albánián át – Földrengés

2019-ben két földrengés rázta meg Albániát, 13 ország segített.

 

Ausztriától Horvátországig – Földrengés

2020 decemberében pusztító, 6,4-es erősségű földrengés Horvátországban. Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország és Törökország azonnali segítséget mozgósított az európai polgári védelmi mechanizmus koordinálásában.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1109 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: