Híreink

Szabvány: Oldalirányú lángterjedés építési- és közlekedési eszközökön

2021. június 18. 07:14

A Magyar Szabványügyi Testület június elsején programba vette az MSZ ISO 5658-2 Tűzveszélyességi vizsgálatok. Lángterjedés. 2. rész: Oldalirányú lángterjedés függőleges elrendezésű építési termékeken és közlekedési eszközök elemein című szabványt.


Az ISO 5658 szabványsorozat e részében egy függőleges helyzetben lévő termék próbatestének felületén az oldalirányú lángterjedés mérésére szolgáló vizsgálati módszer leírása található. Adatokat szolgáltat, amelyek alkalmasak az olyan, lényegében 
  • sima anyagok, 
  • összetett termékek vagy 
  • szerkezeti egységek teljesítőképességének összehasonlítására, amelyeket elsősorban épületek és olyan közlekedési eszközök, mint pl. hajók és vonatok falfelületeiként használnak, s melyek tűz hatásának ki lehetnek téve.
  • Bizonyos profilú termékeket (mint pl. csöveket), előírt szerelési és rögzítési feltételek mellett, szintén vizsgálni lehet. 
Az ISO 5658 szabványsorozat e része anyagok, termékek vagy szerkezeti egységek sugárzó hő hatására adott válaszának mérésére és leírására alkalmazható, ellenőrzött laboratóriumi feltételek melletti gyújtóláng jelenlétében. Önmagában nem alkalmas az anyagok, termékek vagy szerkezeti egységek tényleges tűzviszonyok közötti tűzveszélyességének vagy tűzkockázatának leírására vagy becslésére.
 
Felvilágosítást ad: Bernáth Csaba, e-mail: cs.bernath@mszt.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1134 látogató olvasta.