Híreink

Hőségriadók és szárazság – nyári gyorskörkép

2021. szeptember 06. 08:36

A hőmérséklet és a csapadék szoros összefüggésben áll a vegetációtüzekkel, de a műszaki mentések számát is befolyásolja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat gyorselemzése szerint az idei nyár rendkívül száraz, és az átlagnál 1,2 °C-kal melegebb volt, ezzel pedig az 1901 óta vezetett mérések szerint a TOP5-be éppen sikerült beférnie.


A legek

Négy hőhullámos időszak 2021-ben

A melegedési tendencia az ábrán jól látható. Az idei nyár középhőmérséklete 22 fok volt. A június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett 1901 óta. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 fokot, ilyen még a mérések kezdete óta nem fordult elő. Az augusztusi középhőmérséklet 1 fokkal elmaradt az átlagtól.

Hőhullámos időszakok:

  • június második és július első felében egy-egy hosszabb,
  • július végén, illetve augusztus elején kettő rövidebb.

A gyakori hőség a hőhullámos napok számában is megmutatkozik. Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ennél több 1901-óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő.

 A legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb a normálnál.

Június második hetében átlagos hőmérséklet után, 13-ára egy markáns hidegfront hozott jelentős lehűlést. A július is hidegfronttal kezdett, majd egy újabb hőhullám érkezett, ami 8-án tetőzött. A 40,2 fokos érték az év legmagasabb hőmérséklete.

Augusztus elsején újabb hidegfront érkezett. Az első hét hűvösebb ideje után 30 és 35 fok közötti maximumokkal visszatért a kánikula.  Augusztus 17-re egy markáns hidegfront, mintegy tíz fokos lehűlést hozott. A nyár végére viszont szinte őszies időjárás alakult ki.

Csapadék – 35%-kal kevesebb

  • Az idei június az eddigi legszárazabb. A havi átlag 22 százaléka hullott le.
  • A júliusi csapadék 13 százalékkal,
  • az augusztusi 8 százalékkal maradt el a átlagtól.
  • Az idei nyár csapadékösszege országos átlagban 132,8 milliméter volt, ami 35 százalékkal kevesebb.

Forrás:

Az ötödik legmelegebb nyár – előzetes elemzés - Hírek - met.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1126 látogató olvasta.