Híreink

Átadták a FER Tűzoltóság Tiszaújvárosi laktanyáját

2021. augusztus 30. 09:10

A Mol Petrolkémia tiszaújvárosi telephelyén a FER létesítményi tűzoltóságának új épületét augusztus 25-én adták át. Ahogy korábban írtuk, az elmúlt időszak legnagyobb laktanyaberuházása a Mol Petrolkémia üzemegységeit, valamint a jelenleg is épülő poliolgyárat védi. A létesítményi tűzoltóság együttműködési megállapodás alapján segítséget nyújt a hivatásos tűzoltóságnak is.


A döntést több tényező mellett az is befolyásolta, hogy az új üzemcsoport megvalósulásához a nemzetközi gyakorlat és ajánlás mindössze 5 perces szintidőt határoz meg a tűzoltóegység kiérkezésére és a beavatkozás megkezdésére. Így az új laktanya a korábbinál közelebb, mintegy 3-4 percnyire van a Mol épülő új komplexumától. Ez azért is különösen fontos, mert az itt készülő poliol napjaink egyik legkeresettebb műanyag alapanyaga, s ebben az üzemben évente mintegy 200 ezer tonna poliolt állítanak elő. Ez az új beruházás megkövetelte a tűzoltóság fejlesztését is.


Az épület egy korábbi látványterven...


...és a valóságban

A 15.000 négyzetméter alapterületű telken zöldmezős beruházásként megvalósított komplexumban a FER Tűzoltóság Kft. tiszaújvárosi egységének napi készenléti minimumlétszám 16 fő. Főfoglalkozású létesítményi tűzoltók

  • 10 nagy méretű ipari tűzoltó gépjárművel,
  • 4 cserefelépítmény-szállítóval és
  • 13 konténerrel (cserefelépítménnyel), valamint
  • 6 kisebb járművel állnak készenlétben.

A 3 500 négyzetméteres hasznos alapterületű laktanyaépületéhez a „belső” oldalon egy több mint 2 ezer négyzetméteres, tűzoltó gépjárművek általi használatra méretezett, burkolt udvar csatlakozik.

Az épületből kihajtva a Mol Petrolkémia ipari úthálózata gyors elérést biztosít a védett létesítményekhez. A 15 ezer négyzetméter nagyságú saroktelek a beépítettségi szabályok érvényre juttatásával biztosítja egy későbbi fejlesztés lehetőségét is.

Az ipartelepen belül épült tűzoltóság 74 tűzoltója gondoskodik a mentő tűzvédelemről, ugyanakkor a műhelyekben a baleset- és tűzmegelőzésben is fontos szerepet ellátnak a létesítményi tűzoltók.

Ezek:

  • gázkoncentráció-mérő,
  • légzőkészülék,
  • védőruha,
  • tűzoltótömlő és
  • tűzoltókészülék felülvizsgálat és karbantartás.

Az előrelátó kialakításnak köszönhetően kisebb szervezeti és technikai bővítésre is lehetőséget biztosít az új tűzoltólaktanya, amire a tervek szerint a Tiszaújvárosban zajló ipari fejlesztés okán már a következő években sor kerülhet.

A számos élenjáró szakmai részletmegoldással megvalósított laktanyaépületről és berendezéseiről terveink szerint a későbbiekben részletesen is beszámolunk.

 

Korábban írtuk:

Védelem Online: Gigalaktanya – Új létesítményi tűzoltósági laktanya épül Tiszaújvárosban

Cikkek a Védelem hasábjain:

  • Pimper László Új épületben a FER Tiszaújváros – létesítményi tűzoltó-laktanya újragondolva, Védelem 2021/2. szám
  • Pimper László, Halmos Péter, Szabó István A tiszaújvárosi létesítményi tűzoltóság elhelyezési koncepciója, Védelem 2020/3. szám
  • Pimper László, Halmos Péter, Szabó István Ipari tűzoltólaktanya beruházás Tiszaújvárosban, Védelem 2020/3. szám

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1120 látogató olvasta.