Híreink

Bronto F32TLK: emelő, városi környezetre

2021. július 14. 08:11

A 21. század egyik legnagyobb kihívása az egyre inkább beépítetté váló városi környezetben történő hatékony tűzoltás. A szűk utcákon hatékonyan bevethető gyorsbeavatkozó gépjárművek mellett még mindig – vagy mondjuk úgy, egyre nagyobb – szükség van olyan emelőkosaras gépjárművekre, amelyek hasonló helyeken, bevethetők, anélkül, hogy komolyabb kompromisszumot kellene kötni a képességek terén.


Európaszerte számos olyan várossal találkozhatunk, ahol – bár különféle okokból – komoly problémákba ütközik egy-egy nagyobb teljesítményű tűzoltó gépjármű bevetése. Legyen szó akár egy zsúfolt, mediterrán óvárosról, vagy egy helyhiány miatt rendkívül sűrűn beépült, modern nagyvárosi kerületről, a városokban tapasztalható helyhiány kihívások elé állítja a tűzoltókat. Emelőkosaras gépjárművekre több okból is szükség lehet: magasból mentőként történő alkalmazásuk történhet több emeletes épületek tüzénél vagy túlsúlyos betegek kiemelésénél; műszaki mentések esetén előfordulhat veszélyes, magas fák eltávolítása, viharoknál megsérült, magasban lévő műtárgyak (például közlekedési lámpák) kiemelése. Akárhonnan is nézzük, a magasban történő munkavégzés a tűzoltóságok munkájának részét képezi, és bár arról megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok, hogy milyen mértékben, az bizonyos, hogy szükség van egy olyan gépjárműre, amivel az ilyen bevetések megoldhatók.

A probléma alapvetően abból adódik, hogy a városi környezet egy sor korlátozást állít a tűzoltók elé. Nem feltétlenül muszáj egy olaszországi óvárost elképzelni, ahol szó szerint karnyújtásnyira vannak egymástól a házfalak: a tűzoltó gépjárművek effektív helyigénye gyakran nincs átfedésben a géptest méreteivel a különféle belógó táblák, parapetek, erkélyek és egyéb épületrészek miatt.

 

Bronto F32TLK – jó gyakorlat

A Bronto F32TLK erre kínál ideális megoldást. A jól manőverezhető 32 méteres maximális munkamagasságával a legtöbb európai nagyvárosi beavatkozáshoz elegendő tartalékot kínál, miközben méretei kiválóan alkalmassá teszik a problémás környezetekben történő sikeres manőverezéshez.

A gépjármű három változatban (16, 18 és 19 tonnás) érkezik, eltérés az önsúlyt leszámítva csak az összmagasságban és a kosár maximális előre nyúlásában van. A magasság mindhárom modell esetében kisebb 3,4 méternél; a kosár a legkisebb modellnél 23,2 méterre, a középsőnél 25,1 méterre, a legnagyobbnál pedig 26,1 méterre nyúlik előre, a talajszint alá nyúlás pedig 5,7 méter, ami lehetővé teszi a rakpartokra, mólókra talpalt gépjárműből indított, vízről történő mentést is.

A gépjármű hossza mindhárom esetben 9 méter, ami a tényleges hosszúság, tehát nincsenek ezen a méreten túlnyúló részek. A kosár 500 kg-os maximális terhelhetőségével számos szcenárióban kínál megoldásokat, olyan konfigurációs opciókkal, mint a beépített vízágyú, a hálózati csatlakozó, a hordágytartó, a kerekesszék-adapter vagy akár a magasfeszültség-jelző.

Az ehhez hasonló gépjárművek bonyolult eszközök, így jogos elvárás, hogy könnyen szervizelhetőek legyenek, hiszen minél hosszabb időre esik ki egy ilyen gépjármű, annál több emberélet kerülhet veszélybe. Az F32TLK online kapcsolatának és az ún. Bronto Compass keretrendszernek köszönhetően a szervizmérnökök távolról is hozzáférhetnek a gépjármű rendszeréhez probléma esetén, diagnosztikai és hibaelhárítási feladatokat elvégezve. A Bronto+ vezérlőprogram segítségével pedig a kosár irányítása precízzé, könnyűvé és biztonságossá válik: a program finom karmozgásokat tesz lehetővé és automatikusan kiválasztja a bevetési helyzetnek megfelelő maximális munkamagasságot, illetve kosárterhelhetőséget.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1065 látogató olvasta.