Híreink

Újratervezték az Operaház tűzvédelmét – a felújítás tűzvédelmi kérdései

2024. augusztus 05. 07:59

Az egyik legnagyobb hazai építészeti értékünk, az Operaház felújítása tűzvédelmi szempontból is építészeti, tervezési és kultúrtörténeti mérföldkő. Az épületet régi-új pompájában láthatjuk, miközben a mai biztonsági elvek alapján kellett a műemléki, kulturális, akusztikai és színháztechnikai követelményeknek megfelelni. Hogyan jutottunk el idáig? Ebbe a folyamatba engednek betekintést szerzőink a Tűzvédelem következő számában.


A Tűzvédelem szakfolyóirat fókuszában két kiváló tervező bemutatja, hogy „Mi változott tűzvédelmi szempontból az Operaház felújításával”? Izgalmas kérdésekre kaphatunk választ első kézből az építész tűzvédelmi tervező valamint a beépített tűzjelző berendezés tervezőjének beszámolóiból.

A cikkek:

  • László Árpád A kezdetektől az Operaház megnyitásáig
  • Báder György Az Operaház felújításának előzményei
  • Báder György A tervezés főbb szempontjai, tervezési programok az Operánál
  • Báder György Mi változott tűzvédelmi szempontból az Operaház felújításával?
  • László Árpád Az Operaház tűzjelző berendezésének tervezése

 

Szerzőink

Szerzőinkről elmondható, hogy igazi műemlékspecialisták.

László Árpád műszaki igazgató, beépített tűzjelző berendezés tervező 

Közel négy évtizede foglalkozik biztonságtechnikai, illetve beépített tűzjelző berendezések tervezésével, projektek vezetésével. Munkája során a B Consulting Kft. műszaki igazgatójaként számos nagy múzeum, színház, ipari létesítmény, irodaház teljes rendszerének létrehozásában vett részt a tervezéstől az átadásig. Referenciái között jelentős helyet kaptak a műemlék és a műemléki jellegű épületek, így a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Állami Operaház, a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri épülete.

Báder György tűzvédelmi mérnök, szakértő

Szakmai felsőfokú tanulmányait az Ybl Miklós Főiskolán végezte. 1989 és 2019 között hivatásos tűzoltóként dolgozott főként a BM OKF-en hatósági, iparbiztonsági és több mint 10 évet – a tűzvédelmi szakértői, tervezői tevékenységgel párhuzamosan – operatív területen. Ma is főként tervezéssel, beruházások támogatásával foglalkozik. A tűzvédelem területén eltöltött több mint 30 év alatt számos kiemelt létesítmény, több bevásárlóközpont, stadionok, irodaházak stb. és több jelentős műemléképület létesítésénél, beruházások megvalósításánál vett részt tűzvédelmi tervezőként.

 

140 évvel később beteljesülhetett Ybl álma az új tűzvédelmi megoldásoknak köszönhetően jelentősen javult az akusztika. Akkor az eredeti koncepciót Ybl a bécsi Ringtheaterben kiütött halálos tűzeset példáján okulva nem valósította meg. Az akkori tűzvészben az 1700 férőhelyes színház romjai között 384-en maradtak holtan.

A ZDA-Zoboki Építésziroda munkatársai hatalmas munkával feltárták az időközben végzett felújításokon bekövetkezett módosításokat és az eredeti tervezési szándékok szerinti mai korszerű tűzvédelmet valósították meg a tervezők.

Az izgalmas egyedi megoldások a Tűzvédelem augusztusi számában olvashatók – a megjelenés aug. 20. után várható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 264 látogató olvasta.