Híreink

BASF robbanás és tűz – 18 sérült, köztük 7 tűzoltó, 45 perc tűzoltás

2024. július 30. 11:06

A német vegyipari óriás, a BASF ludwigshafeni gyárában, a kikötőben egy csővezeték javítása közben óriási robbanás történt hétfőn délelőtt, fél 12-kor. A szerves oldószer felszabadulását követő robbanás a világ legnagyobb vegyipari vállalatának üzemében történt.


A ludwigshafeni gyár csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több, mint 39 ezer embert foglalkoztat. A cég közlése szerint egy csővezetéket javítottak a kikötőben, és ott történt a robbanás. A vezetékeken nyersanyagokat szállítottak a hajókról az üzembe. A robbanás után biztonsági okokból leállított krakkolókat tápláló elzárt csövekben lévő maradékanyagot pedig elégették.

A robbanás után a BASF telephelye fölött már messziről látható volt egy nagy füstoszlop.

A cég egyik alkalmazottja a helyi TV-nek elmondta, hogy először az ablakok megremegtek a robbanáshoz közeli épületben, ezt követően – az előírások szerint – a kollégáival együtt egy védett helyiségbe ment.

Az üzem méretére és veszélyességére jellemző, hogy a ludwigshafeni telephelyen 180 főállású tűzoltót foglakoztatnak, akiket a vegyi üzemekben előforduló veszélyhelyzetek kezelésére képeztek ki, bizonyára ennek is köszönhető, hogy a tüzet 45 perc alatt eloltották. A tűzoltók 46 tűzoltóautóval, nagy mennyiségű speciális oltóanyaggal és kiterjedt oltóvízkészlettel állnak készenlétben.

Közben több tűzoltóság járművei és a BASF környezetvédelmi csoportja ellenőrizte a telephelyen belül és kívül a levegőben lévő káros anyagokat. A telephelyen belül és a szomszédos területeken enyhén megemelkedett szénhidrogénszintet észleltek. Az erős füstfejlődés miatt a ludwigshafeni tűzoltóság a Katwarn és a Nina figyelmeztető alkalmazásokon keresztül tanácsokat adott a lakosságnak – például, hogy zárják be az ablakokat és az ajtókat, és kapcsolják ki a szellőztető- és légkondicionáló berendezéseket. A hatóságok egy úgynevezett veszélyinformációs forródrótot is bekapcsoltak. A Rajna partján fekvő vegyi üzem felett gomolygó fekete füstoszlop miatt a társaság arra kérte Ludwigshafen és a folyó másik partján fekvő Mannheim érintett részeinek lakóit, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és tartsák zárva az ablakokat és ajtókat.

A tűz eloltása után a mérések a városi hatóságok szerint már nem mutattak ki szokatlan vagy megemelkedett értékeket. A lakosságra tehát a szagterhelésen túl semmilyen veszély nem volt. A veszélyjelzést megszüntették. Az üzem és a város vezetésének közös sajtótájékoztatóján kiemelték, hogy a környéken lakókat nem fenyegeti veszély, a károsanyag-tartalom a levegőben nem haladja meg az egészségügyi határértéket. A vállalat hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem a tűz egyik fázisában sem fenyegette veszély. Az érintett üzemet leállították, és biztonságos állapotban van.

 

Az események lefolyásának kivizsgálása folyamatban van. A kár mértéke egyelőre nem ismert.

 

Emlékeztető

Az első világháborúban robbanóanyagokat is gyártottak ezen az üzemi területen. 1921-ben egy gigantikus üzemi robbanásban 565 ember halt meg, ez máig a legnagyobb német ipari katasztrófa.

 


Források:

BASF

bild.de

vg.hu

agroforum.hu

spiegel.de

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 595 látogató olvasta.