Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2024 augusztusi számában?

2024. július 30. 07:48

Régi épületek, új veszélyek, új technológiák a tűzoltás/tűzmegelőzés szolgálatában. Az Operaház felújításának tűzvédelmi megoldásai, tervezői felkészülés, lítium akku veszélyforrás és robogók töltése, e-autók mélygarázsban, mezőgazdasági gépek és kéménytüzek – okok, tapasztalatok. Drónok és exoskeletonok a tűzoltásban, gázérzékelés és tömlőkarbantartás, anyagmozgatás a tűzszakaszhatáron. Tizennyolc cikk várja az olvasókat.


Tanulmány

Zsankó Petra Lítiumot tartalmazó akkumulátorok, mint tűzvédelmi veszélyforrások

Milyen tűzbiztonsági kockázatai vannak a lítiumion-akkumulátorok használatának? Melyek az akkumulátortüzek jellemzői? Milyen hatásai vannak az akkumulátortüzeknek az emberekre és a környezetre nézve? A mindennapi életben használt készülékekben lévő lítiumion-akkumulátorok tűzveszélyességét vizsgálja szerzőnk.

 

Kitekintés

Bónusz János Töltőállomások: Elektromos robogók töltőállomásának kialakítása

Az egyre nagyobb számban használt városi elektromos kerékpárok, robogók töltése komoly biztonsági kockázatokat rejt magában. Ezért olyan töltőállomások kialakítására törekedtek, amelyek ezeket a kockázatokat technikai megoldások sorával minimalizálják. 

 

Fókuszban

László Árpád A kezdetektől az Operaház megnyitásáig

Az egyik legnagyobb hazai építészeti értékünk az Operaház felújítása tűzvédelmi szempontból is építészeti, tervezési és kultúrtörténeti mérföldkő. Az épületet régi-új pompájában láthatjuk, miközben a mai biztonsági elvek alapján kellett a műemléki, kulturális, akusztikai és színháztechnikai követelményeknek megfelelni. Hogyan jutottunk el idáig?

 

Báder György Az Operaház felújításának előzményei

1884. szeptember 27-én megnyílt Magyar Királyi Operaház, 1945-ben vette fel a Magyar Állami Operaház nevet. Ybl Miklós a kor építészeti elvárásain sok esetben túlmenően alkalmazott tűzvédelmet szolgáló megoldásokat (tűzgátló lezárásokat, füstelvezetési célokkal szellőztetést), de nyilvánvalóan az nem felelhet meg a ma elvárható védelmi szintnek. A korábbi átalakítások pedig nem fókuszáltak a tűzvédelemre.

 

Báder György A tervezés főbb szempontjai, tervezési programok az Operánál

Az Operaház tűzvédelmi tervezésénél alapfeltétel volt az épület általános tűzvédelmi helyzetének javítása, a jogi szabályozásnak való megfelelés biztosítása, miközben számos egyéb szempontot is figyelembe kellett venni. A cél a korábbi kockázatok minimalizálása volt.

 

Báder György Mi változott tűzvédelmi szempontból az Operaház felújításával?

Azokat a változásokat mutatja be szerzőnk, amelyek az épület tűzvédelmi helyzetére jelentősebb hatással voltak vagy egyedi műemléki, műszaki lehetőségük révén tanulságosak lehetnek más, hagyományos kivitelű létesítéseknél.

 

László Árpád Az Operaház tűzjelző berendezésének tervezése

Szerzőnk igazi, műemléki és operaházi specialista, aki közel két évtizede alakítja az Operaház tűzvédelmét. Mi, miért és hogyan történt a tűzjelzésben és kicsit a tűzvédelemben hazánk egyik legjelentősebb műemlék épületében, amely naponta egy-egy előadásán ezer nézőt fogad? Információk első kézből.

 

Megelőzés

Budavári Dávid Anyagmozgatás tűz- és füstszakasz határon keresztül – Jászfényszarui csarnok tervezési kérdései

Szerzőnk egy magyarországi műanyag fóliagyártó üzem kivitelezésének tűzvédelmi tapasztalatai alapján mutatja be a tűzvédelmi berendezések megvalósítását. Bemutatva a beszállítók, a tűzjelző rendszer kivitelezője, gépészeti és elektromos munkák kivitelezői és a technológia és anyagmozgató berendezések szakértője közötti egyeztetések szükségességét.

 

Lestyán Mária Nem néznek könnyű ősz elé a szakmagyakorlók – Építészeti törvény & Tsai

Ideje felkészülni arra, hogy 2024 őszén az Építészeti törvény – 2023. évi. C. törvény a magyar építészetről – hatására az építésügyi előírások jelentős mértékű változása várható. A változás mértékét jelzi, hogy megközelítőleg 60 végrehajtási rendelet fog módosulni, s ezek áttételesen minden szakági területet, beleértve a tűzvédelmi területet is érinteni fognak.

 

Bónusz János Veszélyes anyagok – Aeroszol termékek tárolása

Az aeroszol  /görög "aer" (levegő) és "sol" (oldószer)/ egy olyan kémiai fogalom, amely egy gázokból és szilárd anyagokból álló keveréket jelöl, amelyet nyomással tartanak össze egy tartályban. Ezeket leggyakrabban spray-ként használják a kozmetikai és tisztítószerekben, valamint gyógyszerekben, rovarirtókban és festékszórókban. Általában hajtógázt, alkoholt, illat-vagy festékanyagot tartalmaz. Milyen veszélyei vannak? Hogyan tárolhatók?

 

Udvarhelyi Gábor Mátyás Az elektromos autók biztonságos elhelyezése meglévő mélygarázsban

Előző számunkban szerzőnk bemutatta az új építésű mélygarázsokban az elektromos autók biztonságos elhelyezésének javasolt megoldását. Ugyanakkor a meglévő mélygarázsokban is egyre több e-autó parkolását kell biztosítani. Az előző cikkben vázolt logikát követve erre javasol kidolgozott megoldást.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Szilvási László Repülés drónnal: Mi a teendő repülés előtt, közben és után?

A drónok használatát taglaló sorozatunkban szerzőnk az alapkérdéseket, a célok, a kiválasztás és az oktatás után a személykutatást, a terület-felderítést és a tűzeseti alkalmazás lehetőségeit, módjait elemezte. Jelen számunk kérdése: mit kell tenni a feladat sikeres végrehajtásához a repülés előtt, közben és után?

 

Módszer

Exoskeletonok a tűzoltásban

Az elektrotechnika fejlődésével egyre többet lehet hallani az ún. exoskeletonokról, illetve ezek különféle területen való alkalmazásáról. Habár a tűzoltásban is lenne helyük, az ezzel kapcsolatos hírek mégis kevésbé hangsúlyosak, mint mondjuk az ipari vagy orvosi felhasználásukról. De mik ezek a viselhető vázak valójában, hogyan, és főleg mikor segíthetnek egy tűzoltón?

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Mezőgazdasági géptüzek – Súrlódásból keletkezett tűzesetek, csapágyhiba felderítése II.  

Előző számunkban egy tanulságos műszaki nyomozásba kaptunk betekintést, amelyben egy John Deere 8345 R vontató hűtőrendszere változtatható fordulatszámú hajtóműegységének csapágyhibáját derítettük fel. Az égésnyomokkal eljutottunk a csapágyig, de milyen belső hőforrás okozta a tüzet?                                                                    

 

Király András Fűtéskorszerűsítés, gazdaságosabb megoldások – Kéménytüzek

Az épület egy rendszer és ennek megfelelően működik. Ha a rendszer bármely elemét megváltoztatjuk célszerű végiggondolni annak a rendszer működésére gyakorolt lehetséges hatásait. Különösen ilyenek a fűtési rendszer elmei. Bekövetkezett tűzesetek tűzvizsgálati tapasztalatai alapján – mások kárán – ebben segít szerzőnk.

 

Fórum

Adorján Attila Mérgező gázpáros: esettanulmány gázérzékelésről

A tüzeknél előforduló füstgázok rendkívül komoly egészségkárosító hatást fejtenek ki, ezért a gázérzékelés különösen fontos. A szén-monoxid és a hidrogén-cianidról rendkívül veszélyes. De miért hívjuk ezt a két gázt „mérgező gázpárosnak”, és hogyan védekezzünk ellenük? Egy külföldi esettanulmányból kiderül.

 

Iparági sztendert a tűzvédelmi e-napló?

Egyre inkább iparági sztenderdként kerül a köztudatba a tűz védelmi e-napló – már okleveles szakembereket is képeznek. Az elmúlt fél évben a hazai mellett már nemzetközi elismerések is övezik az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplót. De miért jó ez a szakma számára?

 

Technika

Tömlőkarbantartás torony nélkül  

Az közismert, hogy a tömlő tisztítása, karbantartása a „nem szeretem” munkák közé tartozik tűzoltó berkekben. A FER Tűzoltóság új Tiszaújvárosi tűzoltó laktanyájának létesítésekor mégsem emiatt választottak automatikus tömlőszárító berendezést. Az okokat a gazdaságosságban kell keresnünk.

 

Előfizetési információk itt találhatók.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 391 látogató olvasta.