Híreink

Energiahatékonyság és az e-járművek – Az akkumulátorok már a spájzban vannak?

2024. július 29. 08:54

Az EU épületek energiahatékonyságáról (EPBD), szóló irányelve nem csak a dekarbonizált épületállomány 2050-ig történő megvalósítását tűzte ki, hanem az elektromos járművek bevezetését és a kerékpárhasználatot érintő kezdeményezéseket is támogat, ezeknek szintén jelentős tűzmegelőzési és tűzoltási következményeivel kell számolnunk.


Kedvenc filmünk után szabadon kérdezhetjük: Az akkumulátorok már a spájzban vannak?

Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló rendelet (AFIR) célértékeket határoz meg a nyilvánosan hozzáférhető elektromos töltőinfrastruktúrára vonatkozóan. Ezzel összefüggésben az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv az elektromos járművek bevezetését és a kerékpárhasználatot támogató megoldásokat tartalmaz.

  • Az elektromos töltőinfrastruktúra kiépítését fel kell gyorsítani, hogy lépést tartson az uniós utakon közlekedő elektromos járműpark várható növekedésével. 
  • Mivel a töltések nagy része várhatóan épületekben zajlik, az épületek energiahatékonyságáról szóló felülvizsgált irányelv kiegészíti az AFIR-t az otthonként, valamint a munkahelyként szolgáló épületek és szomszédos parkolók elektromos töltőinfrastruktúrájára és előzetes kábelezésére vonatkozó követelményekkel.

Cél:

Az elektromos töltőpontok létesítésének elősegítése, a többlakásos épületekben történő létesítése előtt álló akadályok lebontása.

Az irányelvben szerepel egy, az elektromos töltőpontokra vonatkozó új követelmény is

  • az intelligens töltés és adott esetben
  • a kétirányú töltés támogatása, ami összhangban van a megújulóenergia-irányelvvel is.

Intelligens töltés esetén akkor tölthetők az autók, ha az energiaárak alacsonyak vagy bőségesen áll rendelkezésre megújuló energia.

Kétirányú töltés: A technológia fejlődésével a villamos energia vissza is lesz táplálható a hálózatba, így az autó akkumulátora tárolóként használható majd.

Az intelligens töltés megkönnyíti a megújuló energia, pl. a szél- és napenergia hálózatba való integrálását, és segíti az energiarendszer dekarbonizációját. 

A biztonságos kerékpárparkolás érdekében kerékpár-parkolóhelyekre vonatkozó követelményeket vezet be. 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 299 látogató olvasta.